onsdag 10 februari 2016

Mitt irrande runt säteriet

Detta inlägg tar vid där det förra slutade. Mitt besök vid Ålspånga Säteri under söndagen var föranlett av yngsta dotterns ridlektion. Några varv inne i stallet i samband med ankomsten och avresan gav ett fåtal bilder men det var promenaden i omgivningarna under tiden ridlektionen pågick som var fotografiskt mest intressant.


Stallets två ståtliga ardennerhästar
Den ena blev väldigt nyfiken på vem jag var och kom fram till stängslet

Ålspånga ligger ganska avsides. Jordbrukslandskapet och en sjö dominerar vyerna och någon enstaka grusväg skär genom terränglådan. För övrigt konstaterade jag att det översta skiktet på grusvägarna töat men tjälen var kvar i marken. Då blev det så där utomordentligt kletigt och smetigt att ta sig till fots över lervällingen.

Trots att tidpunkten var mitt på dagen stod inte solen särskilt högt på himlavalvet

Vid tidigare besök har jag gått förbi huvudbyggnaden och vikt av ner mot sjön. Kanske är det inte önskvärt att man som utomstående går där eftersom vägen är täckt av gräs och tangerar tomten på baksidan av säteriets vackra huvudbyggnad. Hur som helst kändes det inte som att det var ditåt mina steg skulle ta mig denna gång. Jag gick istället några hundra meter på en grusväg som i sin förlängning bl.a. leder till kanten av Bettna.

Säteriets ståtliga huvudbyggnad

Skorstenarna avslöjar att det troligtvis finns fina eldstäder inne i huset
Ett gammalt fruktträd framför det skorstensförsedda huset

Jag vände tillbaka mot stallbacken och vek av upp mot ekbacken där hästarna har en av sina hagar. Där befanns sig de allra flesta av hästarna med undantag av de två ardennerhästarna som jag tidigare träffat på.


Ganska pigga och alerta samt framförallt nyfikna
Nytvättat hår? Det ser lite fluffigt och flygigt ut
Ännu en nyfiken häst

Jag gick upp bakom stallet där jag stannade till för att ta en bild över delar av ridhuset, stallet och den lägre terrängen på andra sidan säteriet. Solen bjöd generöst på ljus och vi kan alla vara överens om att det är trevligare än grårusk och duggregn.

En översiktsbild av Ålspånga Säteris stall och gaveln på ridhuset

Jag spanade in genom en gles granskog och såg taket på en gammal lada (eller liknande). Klockan var inte så mycket så jag hann ta mig fram till byggnaden. Där låg ytterligare ett hus samt ett utedass. Lite intressanta hus som fick mitt odelade intresse under några minuter.

I skogsbrynet låt dessa två byggnader
En aning häng i dubbeldörren
Ovanpå fågelholken fanns en tillbyggnad. Uteplats?

Tillbaka till stallet och efter en stund satt vi åter i bilen på väg hem till Stigtomta igen. Något säger mig att jag kommer att återse Ålspånga Säteri. Kanske när det är bättre underlag att sätta fötterna på, mindre lerigt och slipprigt.

Over and out

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar