måndag 16 oktober 2017

Avskedsdagen på Gotland började i alla fall bra

Så blev det åter dags för ett besök på sagoön Gotland. Sedan länge var en resa planerad tillsammans med två vänner, Peter Sonander samt Jimmy Steen, och vi är alla ivriga fotoentusiaster. Torsdag kväll den 5:e oktober tog vi färjan från Nynäshamn till Visby och söndag kväll den 8:e skumpade vi hemåt åt motsatt håll över ett vredgat hav. Nöjda, glada och med välfyllda minneskort i våra kameror.

Söndagen den 8/10
Maximalt flyt. Så kan man nog bäst beskriva hemresedagen från Gotland föregående helg. När det som mest räknades levererade vädret. Sedan var det en lång, plågsam och utsiktslös Golgatavandring i en väderlek som gudarna glömt. Vi började, lika hurtigt och sömnföraktande, som de tidigare två dagarna på vår fotoresa. (Vi var inte uppe före tuppen men inte långt ifrån. Den galningen hörde jag redan vid 05.30.) Med säker navigering tog vi oss till fiskeläget Tomtbod.


Tomtbod knappa halvtimmen innan soluppgången


Solen hittade upp över horisonten och under en stund spreds det varma ljuset över Tomtbod
Det annalkande regnet var dock inte långt borta


Och så här blir det när man får regnstänk på linsen efter att ha fotat överflygande gäss

Vi retirerade i det tilltagande regnet till stugan där vi avvecklade oss själva. Bädda, städa, diska och putsa är något som går lättare när vädret inte är så inbjudande. Våra planer för dagen var lite luddiga, och lika bra var väl det. Denna söndag blev det mycket bilåkande och enstaka stopp i Visbys närhet. Högklint är alltid fint men där uppe på toppen piskade regnet så hårt mot kinderna att det sved något alldeles väldigt.


Vågorna bröts spektakulärt över pallkanten

Här nedan kommer att flertal gråmulna bilder som förmodligen smittats av både vädrets omilda bemötande och fotografens kulenhet. En del av materialet är fotat med min Canon 7D Mark II medan annat är fångat med min nya 5D Mark IV. (Självklart en aning överförsiktig med det nya kamerahuset så när vädret var  som kärvast så fick crop-kameran slita för brödfödan.)


Almedalen gör sig bra ur de flesta vinklar och i de flesta väder
I en annan vinkel syns att Almedalens fontäns strålar knappt klarade av att lämna vattenytan i dammen
Palmerna utanför biblioteket piskades hårt av vindarna från det närliggande havet
Denne okände person var en sann rebell (eller vad man nu kan tillskriva honom för egenskaper)
Kontraster (som också av en ren händelse är namnet på Jimmys Steens fotoblogg)
Piren vid färjehamnen översköljdes av stora delar av Östersjön
Jimmy Steens kämpade på fel sida av hamnpiren
Peter Sonander var ännu mer vågad (och blötare än oss andra efter det äventyret)
Vi åkte en sväng norr om Visby där ännu ett fiskeläge bockades av
Tillbaka i Visby igen och Lilla Strandporten framför kameran
Fiskargränd måste givetvis besökas när man är i Visby
Jag letade efter hösten i Botaniska trädgården

Efter hand som timmarna gick på söndagen gruvade jag mig allt mer inför färjeresan till Nynäshamn under kvällen. Vi hade noterat att ett par av Oskarshamnsrutterna ställts in på grund av det hårda vädret. Nu visade det sig att min oro var ogrundad. Vi reste rakt mot vinden (och vågorna) och det gungade i praktiken inte alls. De större Gotlandsfärjornas stabilisatorer gör underverk och det enda som hände var att det någon enstaka gång riste till i båten (förmodligen av någon våg som slog in från sidan). En förvånansvärt lugn hemfärd.

En avslutande bild visar om man inte är observant på vågorna som rullar in från Östersjöns vitskummande yta. Jag förstod inte riktigt varför måsarna envisades med att guppa runt på vattnet några meter utanför Visbys strandlinje. Där bröt ju vågorna ytterligare en gång.

En liten stund av okoncentration och det slutade med ett ofrivilligt dopp

Den tredje och sista dagen på Gotland (för den här gången) sammanfattas i ett bildgalleri på Flickr som du hittar HÄR >>>

Åter till vardagen!

4 kommentarer:

 1. Det där med att synas själv på bilder är inte nåt man är van vid. Tror inte att jag kommer vänja mig heller, men lite kul är det vid rätt tillfällen i en rolig situation, t.ex. när man möter badmannen i stormen inne i Visby. Eller vid piren även om den på Peter är bättre än den på mig. Dock blev han blötare av vad jag blev, hehe... Sista dagen sammanfattar du bra i både bild och ord, och det kanske var bra med en mellandag innan jobbveckan fortsatte på måndagen efter helgen med minimalt med skönhetssömn!
  Tack för att jag fick hänga på! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är sant, jag är i stort sett aldrig med på bilder. Gudskelov. Det får mig att tänka på alla stackars idrottare jag fotat under åren...

   Satan vad det blåste under söndagen på Gotland. Uppe på Högklint, när vi tog trappan ner till Getsvältan, då kändes det minsann. Uj.

   Jag tycker ändå att söndagen hade sitt värde. Fotografiskt var det lite knepigt men det berodde nog också på hur fantastiskt fint det varit vid soluppgången. En sådan start är svår att toppa.

   Tack för trevligt sällskap! Det där får vi göra om i någon form.

   Radera
 2. Härliga bilder som visar att Gotland är minst lika spännande på hösten som under sommaren. Förvånar mig att Jimmy inte tog chansen till ett dopp. Hade gjort sig bra på bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag minns det var ingen av oss särskilt lockade att ta ett dopp i Östersjön den dagen. I regnet och den hårda blåsten var vi snarare frusna in till benmärgen. Måhända är Jimmy mer viking än jag är men det var inget som avslöjades i den stunden nere vid Kallis. :D

   Radera