tisdag 31 oktober 2017

Kylslaget på Tunavallen när United åkte på däng

Det blev en match som på ett brutalt och oväntat sätt gav enorm huvudbry att analysera i efterhand. Den tippade utgången på förhand var, i min lilla fotbollsvärld, att hemmalaget Eskilstuna United DFF skulle fått kämpa hårt för en poäng. 2-2 var min utgångsgissning. Gästande Kopparbergs/Göteborg FC är ju alldeles för namnkunniga och bra för att egentligen behöva vara ett bottenlag i årets Damallsvenska. När KGFC nu i seriens slutfas måste kriga och ytterst motiverade spela med halvmild desperation utgör de inget enkelt motstånd för någon av Damallsvenskans lag.

Tunavallen i Eskilstuna under söndagseftermiddagen den 29/10 -17

Att jag hamnade på Tunavallen i slutskedet av årets allsvenska säsong var helt och hållet flicklaget Stigtomta IF F02-04:s förtjänst. I egenskap av ledare i detta härliga gäng planerade jag tillsammans med övriga ledarkollegor in en lagaktivitet när utomhussäsongen var avklarad och inomhussäsongens futsalspel väntade. En lagbiljett till Eskilstuna Uniteds match den 29/10 passade perfekt. Utöver detta fick vi ett trevligt bemötande från Elina Gustavsson i damorganisationen. Hon gav oss en rundvandring på Tunavallen ett par timmar innan matchstart. Uppe på detta ordnades också så att vi fick byta några ord med spelaren Sarah Bergman som för närvarande går knäskadad. Mycket intressant på många sätt och vi är mycket tacksamma och lyckliga över bemötandet!

Eskilstuna United DFF är den sörmländska damfotbollens absoluta drottningar

Som sportbevakare brukar jag söka mig till Eskilstuna och Tunavallen några gånger per säsong. I år blev det blott två besök och det beror till stor del på att ledarskapet i det allt äldre flicklaget tar allt mer av min fritid. Damfotboll är min grej sedan många år och jag har bevakat den med kamera sedan 2010.

Stigtomta IF F02-04 (och tre tjejer från Triangelns IK) lyssnar på Elina Gustavsson och Sarah Bergman

När mina lagkamrater satte sig tillrätta på den kylslagna läktaren sökte jag mig in till det varma och sköna mediarummet där jag laddade med kaffe och bulle innan matchen. Pratade med ett par fotografer, riggade kamerorna och vände upp ett tomt blad i anteckningsblocket. Jag kan läsa mina kortfattade anteckningar tusen gånger om utan att egentligen hitta svaret på varför matchen slutade som den gjorde. En nästintill osannolik andra halvlek gav gästande Kopparbergs/Göteborg en välförtjänt seger där siffrorna slutligen skrevs till 1-5 på resultattavlan.

Unga Eskilstunalirare som storögda och spända är på väg att vandra in på planen vid lineup

Ett tredjeplacerat Eskilstuna United borde utifrån tabellen inte ha jätteproblem med ett av bottenlagen. Det går inte att hävda att motivation slog klass denna match. Däremot var det ett både motiverat och välrenommerat klasslag som kunde vinna mot ett luggat och smått ihåligt United. Ett par avstängningar där framförallt Ingrid Schjelderup saknades, en insjuknad profil i form av Olivia Schough och en ryggskadad Petra Johansson som klev av efter uppvärmningen gav en oprövad startuppställning och tunn bänk för hemmalaget.

Huvuddomare Pernilla Larsson flankeras av assisterande domarna Rikard Aspegren och Andreas Jansson

United gjorde det riktigt bra i första halvlek som slutade 0-0. Utifrån de prestationer de visade upp under de första 45 minuterna, där både bollinnehavet, kommandot och chansfördelningen var till deras fördel, så visade de inga tecken på att falla igenom så brutalt som de sedan gjorde under andra halvlekens sista 35 minuter. Ett ledningsmål kom i 54:e minuten av notoriske målskytten Mimmi Larsson.

Eskilstuna Uniteds Mimmi Larsson gav sitt lag ledningen i början av 2:a halvlek

Kopparbergs/Göteborg visade god moral och petade in en kvitteringsboll sekunder efter 1-0. Adelina Engman stod för denna bravad när jag tittade ner i min anteckningsbok... Sedan rullade det på för gästerna. Stärkta av målet och med kirurgisk precision utnyttjade de sedan minsta misstag och lucka i hemmalagets allt mer tveksamma defensiv. För det var ändå så att United hade fortsatt spets framåt, det som inte jackade i var de blottor som en trebackslinje ger när inte övriga lagdelar faller hemåt snabbt nog. Det är vad jag tror, tycker och tänker med mitt perspektiv från fel kortsida av planen genom en liten ynklig kamerasökare.

Skickliga Pauline Hammarlund i Kopparbergs/Göteborg FC gjorde 1-2 och 1-5
Planens två bästa?! Uniteds Malin Diaz jagas av KGFC:s Elin Rubensson som gjorde 1-3 och 1-4

När jag fick startelvan i min hand i mediarummet timmen innan matchstart insåg jag att jag hade en extra bevakningsuppgift under matchen. Elin Rombing skulle starta på Uniteds mittfält. Väldigt roligt för mig som flicklagsledare. Jag såg Elin (född -98 om jag inte har fel) när hon spelade SM-final (!) i futsal med lagkamraterna i Dunkers IF nere i Göteborg i slutet av februari 2012. Att nu se den blonda lintotten förvandlad till allsvensk startspelare fem år senare är ju bara så häftigt.

26/2 2012 spelade Elin Rombing futsalfinal med Dunkers IF
Den 29/10 2017 startade Elin Rombing för Eskilstuna United i Damallsvenskan mot Kopparbergs/Göteborg FC

Denna match kan och ska läggas till handlingarna. För United är det bara att bryta ihop och komma igen. Något direkt enkelt motstånd väntas inte i nästa omgång (som är den näst sista) då de åker till Linköping Arena för att möta nykorade svenska mästarinnorna Linköpings FC (stort grattis!) lördagen den 4/11. United avslutar sedan hemma den 12/11 då de möter Vittsjö GIK (som också är inblandade i bottenstriden). För Kopparbergs/Göteborg väntar härnäst Djurgårdens IF FF den 5/11 och avslutning på bortaplan mot redan avhängda KIF Örebro den 12/11.

Jag har plockat ut knappt 140 bilder från söndagens Damallsvenska match och du hittar dessa bilder HÄR >>>

Tack för denna gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar