lördag 28 oktober 2017

Lätt att charmas av handboll

Sporten handboll är förföriskt förtjusande. Till skillnad från vissa andra sporter är handboll stenhård men ärlig. I mina ögon är det märkligt att ju hårdare sport desto ärligare är den. Som rugby. Man bryr sig verkligen om den som störtat till marken efter en närkamp. Kontrollerat adrenalinpåslag. Upplys gärna en överbetald herrfotbollsspelare i världseliten om detta... Inom handbollen finns ingen plats för divor.

Handbollsfredag i Nyköping är en kär tradition

Jag tog tillfället att lufta min kamerautrustning under fredagskvällen då IFK Nyköpings handbollsherrar tog sig an gästande Ljungsbro HF i Rosvallas fina A-hall. Handbollssäsongen i H2Ö har nått femte omgången och för mig var det "handbollspremiär" för den här säsongen. Inte för att jag hänger med kamerorna särskilt ofta på handbollsarenorna men någon match per vinter vill jag gärna bevaka.

IFK Nyköpings handbollsherrar huserar i division 2 sedan några säsonger

För några år sedan skrev jag om att idrotten i Nyköping inte riktigt levde upp till den nya fina inomhusanläggningen på Rosvalla. A-hallen rymmer flera tusen åskådare och nivån på den lokala idrotten var (och fortfarande är) inte på den nivån. Innebandyn har tagit steget till landets näst högsta nivån och där börjar det vara motiverat med en stor hall. Handbollen drog tidigare åtskilligt fler åskådare men sedan degraderingen till division 2 är det i regel runt 300 åskådare på läktarna och då blir det glest i stolsraderna på Rosvalla.

Under fredagskvällen sökte sig 310 åskådare till A-hallen för att se handbollskampen

Handboll även på medioker nivå är underhållande. Hyfsat tacksam sport att fotografera då det mesta av händelseförloppet händer inom en begränsad yta som man har ganska lätt att täcka med kameran. Med hänsyn till det fullständigt usla ljuset i gamla Sporthallen är jag som hobbyfotograf tacksam över att handbollen flyttat in på Rosvalla. Stämningen i gamla Sporthallen är dock omöjlig att uppnå nuförtiden. Som gästande lag kan det ändå anses som cool att få ställa in skorna på en plan med Rosvallas standard.

Vidvinkel från kortsidan under handbollsmatch (för översiktens skull)

Denna säsong har IFK Nyköpings handbollskrigare börjat riktigt bra. Under nya tränaren Peter Melcherssons ledning har man fixat tre segrar och endast en snöplig uddamålsförlust. Hur skulle det då gå mot de gamla antagonisterna Ljungsbro? Ett lag som inte börjat serien riktigt lika bra som IFK. Ett lag som är tyngre och biffigare än IFK men kanske inte med samma kvicka kvalitéer. Länge såg det ut som om gästernas fysik och IFK:s mindre goda prestationer i försvarsspelet skulle ge hemmalaget en dyster afton.

IFK Nyköpings kvicke Lucas Carman visar prov på osedvanligt bra spänst

IFK Nyköping kom ganska snabbt in i ett läge där gästerna hade ett målmässigt övertag som de hela tiden fick försöka jaga ikapp. Ljungsbro fick in allt de hystade mot mål. Vid 11-14, och efter ett lamt och ganska dysfunktionellt försvarsspel hos IFK, gjordes ett målvaktsbyte och tämligen omgående gjorde Emil Persson en räddning. Ett statement, kanske till och med tillräckligt för att påstå att Emil blev en gamechanger i den stunden. Tremåls-underläget förvandlades till 18-18 i halvtidspausen.

Kvällens speaker Magnus Thell var också domare i pausvilans innebandybollkastning

Allt var inte frid och fröjd i inledningen av andra halvlek. De 18 mål som IFK gjort under matchens första halvlek växte inte. Gästerna hade 18-20 efter tre och en halv minut av andra halvlek. Vadan detta, var inte hemmalaget på väg in i matchen? Jodå, det kom. Briljans från vissa vassa spjutspetsar men också en generellt bättre ork än hos Ljungsbro tog slutligen ut sin fulla rätt. Mest glimrande av dem alla var en synnerligen inspirerad Olle Ivarsson Hamberg. Uj så bra han var denna afton.

Olle Ivarsson Hamberg gjorde 11 mål, varav två på straff, mot Ljungsbro HF

Med 4-5 mål tillgodo under matchens sista fjärdedel hade IFK tagit tag i tillställningen. De ägde. Nu är ju handboll sådan till sin läggning att man banne mig aldrig kan slappna av. Under några minuter glimmade hemmalagets Olle Gustafsson till och gjorde de där extra viljestarka och snygga målen. Viktigt att sprida målfabrikationen på fler individer, svårare för motståndarna att stänga igen när plötsligt någon annan hamnar i "zonen". En lirare som imponerade på mig under hela matchen var Fredrik Andersson. Honom har jag inte sett tidigare. En av mina anfallsfavoriter i IFK är Lucas Carman och han levererade givetvis också under matchen.

IFK:s Lucas Carman på väg in i skuggan av domarens ändalykt (varför är de alltid i vägen...?!?)

Efter en kontrollerad avslutning från IFK:s sida slutade matchen med seger där siffrorna skrevs 35-31. Anfallsmässigt en bra dag på jobbet, försvarsmässigt finns det all anledning att gnugga vidare under kommande träningar. Med ett tajtare försvar kommer också ett behagligare tillvaro för målvakterna som därmed kan ges chans att framstå som fantomer.

Segerring hos IFK Nyköpings klistriga handbollsherrar

Jag anser mig nu lagom uppvärmd inför Sverigecupen i handboll som arrangeras av IFK Nyköping på Rosvalla den 10-12 november. Landets distrikt kommer då till Nyköping med de bästa handbollsungdomarna i 15-årsåldern på pojk- och flicksidan. Jag har tagit del av cupen tidigare och imponerats av den höga nivå de levererar. Detta jättearrangemang sätter Nyköping på handbollskartan och är verkligen en fjäder i hatten för IFK Nyköping att få styra upp sedan några år tillbaka.

Min fotokompis Peter Sonander passade även han på att tillbringa fredagskvällen på Rosvalla

Det blev ett bildgalleri från division 2-matchen mellan IFK Nyköping och Ljungsbro HF och du hittar det HÄR >>>

Med nya tag och mot nya äventyr under helgen!

2 kommentarer:

 1. En fråga det kanske är svårt att svara på?
  Är det fotboll, handboll, ishockey eller innebandy som är den stora sporten i stan om man ser till de divisioner representationslagen spelar i och i förhållande till antalet utövare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med hänsyn till publiksiffror, utövare och det faktum att Onyx spelar i Allsvenskan (näst högsta nivån) så är det nog innebandyn som är etta. Men summerar man mängden utövare inom kommunen torde fotbollen vara störst. Till och med mycket större. Sedan är givetvis handbollstraditionen mycket stark och långvarig. Ishockeyn har ju också en trogen publik som tack vare Nyköpings Hockeys framgångar vant sig vid en hög nivå. Uppstickare är rimligtvis speedway som drar massor av folk och har väldigt lång tradition.

   Radera