söndag 22 oktober 2017

Kila kyrka

Ett besök under lördagen hos Kila Möbler föranledde ett stopp vid den närliggande Kila kyrka på hemvägen. Redan på vår resa från Jönåker västerut genom Kiladalen avslöjade ett landskap iklädd de finaste höstfärger. Emellanåt tittade solen fram och då kom den lyster fram som motiverade valet att släpa med kameran på vår möbeljakt. Nu gavs inte riktigt tillfälle att stanna precis var som helst på gamla E4:an (numera väg 800) och inte en enda bild blev tagen på väg mot Kila.

Kila kyrka bakom höstträden

Jag googlade mig till några snabba och korta kunskaper om den speciella kyrkan vid Kila. Uppförd 1963 efter ritningar från arkitekten Kurt von Schmalensee. Jag tyckte den vitslammade fasaden gjorde sig bra i den höstfärgade omgivningen. Även de speciella tornen med ett kors mellan sig sticker ut lite extra med denna kyrka.

Kila kyrka med två torn och ett kors däremellan samt den äldre klockstapeln till höger

Entrén in i kyrkan med församlingshemmet till vänster i bildenPå vår väg hem till Stigtomta hann det bli ytterligare ett stopp. Uppe på bron över TGOJ-banan på sydsidan av Stigtomta kunde jag inte längre motstå höstfärgerna och det blev ett par bilder till.

Vi stannade bilen i en tunnel av gult
Höst

Söndagssolen gömmer sig tyvärr bakom ett betydligt tätare molntäcke här i Stigtomta så de riktigt klara färgerna uteblir. Hösten är inte årstiden då jag förväntar mig oavbrutet solsken så besvikelsen är inte särskilt stor. Jag får helt enkelt hitta på något annat att göra än att avbilda omgivningarna.

4 kommentarer:

 1. Verkar som arkitekten fått fria händer här, väldigt ovanlig stil på kyrkan. Lite Art Deco, (utan färgerna), kombinerat med brutalism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra beskrivet. En väldigt annorlunda kyrka, inte bara med sina torn och korset däremellan, utan även på ingångssidan där det är en märklig utbuktning i fasaden. Vi har en minst lika udda kyrka i södra Södermanland, nämligen S:t Botvids kyrka i Oxelösund men den förtjänar nog ett eget blogginlägg.

   Radera
 2. Två torn, men ingen domkyrka väl? Vacker i höstdraperad omgivning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen ingen domkyrka Charlotta! Lilla Kila är med nöd och näppe en by nuförtiden men icke desto mindre är de försedda med en uppseendeväckande kyrkbyggnad som ingår i Strängnäs stift. Klockstapeln i backen bakom kyrkan har stått där sedan 1700-talet och liknar många andra i min närhet medan kyrkan är att betrakta som ytterst modern med tanke på att den "bara" är ett par år äldre än vad jag är. Mitt stopp vid kyrkan var i allra första hand för att fånga hösten på några bilder och jag tycker kyrkan spelade andrafiolen riktigt bra :-)

   Radera