onsdag 10 juli 2013

Öland, sevärdheter

Mellan den 29/6 och den 6/7 2013 besökte bloggaren och huvuddelen av dennes familj Öland. Ett premiär-besök som gav många familjevänliga utflykter runt hela ön. Bildmaterialet präglas av aktiviteterna familjen företog sig med ett undantag då någon kamera aldrig följde med in på Ölands Djur- och nöjespark. Likaså gör sig gravrösen inte så himla bra på bild... Ett motiv som är typiskt öländskt men som jag aldrig fotade är de trånga bygatorna. Kanske har det att göra med att jag styrde bilen genom åtskilliga sådana utan att släppa taget om ratten?!

I bloggen kommer ett hundratal bilder att visas under olika teman (sevärdheter, fåglar, blommor, landskap och några få familjerelaterade bilder.) Utöver dessa bilder finns ett mindre urval bilder upplagda på Flickr och Fotosidan.se där det förvisso förekommer några få dubbletter men som ändå varmt kan rekommenderas (klicka på resp. namn så länkas du till platserna!)

Jag föreslår att bilderna ses på en vanlig datorskärm för att bäst komma till sin rätt. Och du glömmer väl inte att klicka på dem för att få upp dem i det s.k. ljusbordet för bästa effekt!?

Sevärdheter
Öland har mycket att erbjuda. Långt mycket mer än vad som är möjligt att hinna med på en vecka utan att jaga livet ur sig (eller de anhöriga.) Men med bil, tålamod, energi och en bra turistguide (vi följde slaviskt Ölandsbladets Turistguides mittuppslag i en hel vecka) hinner man med en hel del! Kanske var det ostadiga vädret till fördel, åtminstone om man inte skulle svettas på en strand när barnen badade nonstop i en hel vecka.

Här nedan ger jag exempel på vad vi hann med under veckan. En del sevärdheter var mer fotovänliga än andra. Och ibland blev det fler bilder tagna tack vare ljuset, vädret och andra faktorer (humör, batteriladdning och allmän inspiration.)

Porten till Alvaret, Station Linné (forskningsstation) innanför Färjestaden vid Stora Alvaret.
Dramatisk och modernare minnessten på sydöstra kusten. (Modernare än runstenarna på ön.)
Eketorps Borg i sydöstra delen av Öland. Mycket spännande för alla i familjen!
Byggnader innanför borgmuren i Eketorp.
Fyren Långe Jan (eller "långeman" som min 10-åring ville kalla fyren...) Måste-ses-faktor.
Utsikt rakt söderut från toppen av Långe Jan.
Byrums raukar i nordvästra delen av Öland är också måste-ses-faktor på!
I nordöstra hörnet finns Trollskogen med vraket Swiks.
Martallarna är många och fascinerande i Trollskogen.
Vandring in i Halltorps Hage, en rest av de ädellövskogar som fanns för 5000 år sedan.
Vid Äleklinta ses alla lager av miljontals års sammanpressad sediment som utgör Öland.
I änden av stenstranden vid Äleklinta låg ett fiskeläger med mycket charm.
Alvedsjö Bodar uppe i nordväst är välbesökta.
Väderkvarnarna står tätt på Öland. I bl.a. Störlinge och Lerkaka står de på rad.
Rakt öster om Färjestaden finns Gråborgen med tillhörande Sankt Knuts Kapell.
Borgholms slottsruin erbjuder många vinklar att fota.
Ett av tornen i Borgholms slott.
Kallbadhuset i Borgholm. Societetens tillhåll en gång i tiden, kan jag tro.
Shopping och kommers finns både här och där. Byxelkrok i norr har charmiga bodar i hamnen.

Jag sätter punkt för sevärdheterna och återkommer härnäst med Ölands-bilder under temat fåglar.

6 kommentarer:

  1. Många fina och häftiga bilder här. Gillar verkligen bilden på raukarna, vraket och tallarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Stefan! Bilden med raukarna vinner, enligt min mening, på att det är andra människor i bilden. Detta känns som en slump vid tillfället jag tog den men det är bara att vara tacksam för hur det utföll.

      I dagens inlägg är alla bilder tagna med mitt nyinköpta 17-40 mm-objektiv. Det satt på väldigt mycket. Men till de kommande fågelbilderna är det telezoomet som fått jobba. Förstås. :-)

      Radera
  2. Hej igen Lasse o välkommen tillbaka!
    Som sagt tidigare så är det kul att se andras vinkling på en plats eller motiv, så också i detta fallet. Många ställen har man besökt själv men inte alla, så jag tackar för "tipsen".
    Under min kommande hösttripp kommer vi mest att hålla till vid nordväst-kusten från Äleklinta och norrut med basecamp i lägenhetskomplexet vid Byrums raukar så man kan ju hoppas på ett antal solnedgångar i havet in mot fastlandet... ;-)
    Återigen, kul att se och ser fram emot flera avsnitt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte kunnat göra annat än att se på Öland med nyfikna och nyöppnade ögon och det har varit ett oskrivet blad fram till nu. Jag har också känt en viss (förlamande) utmaning i att fotografera då det redan finns massor av bilder av andra på i stort sett alla motiven. Vad blir bra, hur sätter man sin egen prägel och går det att undvika att bli för klyschig i tolkningen av omgivningen? Det är en sak om man låter bilderna stanna på den egna hårddisken som man kan plåga släkten med på högtider men jag vet ju att jag kommer att låta allmänheten ta del av alstren...

      Självklart blir jag glad om någon ser något de gillar bland bilderna! Sedan kanske det mer beror på motivet snarare än hur jag valt att återge det.

      Kusten från Äleklinta och uppåt var makalöst vacker! Intilliggande alvar, den fina kustlinjen som både bjuder dramatiska branter och långgrunda sandstränder, fiskeläger och ett öppet hav. Jo man tackar, där var gudagott att vara. :-)

      Radera
  3. Jaha, det här var ett Öland jag missat...förutom Byxelkrok där jag intagit en och annan öl.
    Jag får lust att dra direkt, då gamla byggnader är oerhört intressanta att vandra runt i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tog oss an Öland på samma sätt som Gotland för 2 år sedan. Det gäller att se mycket av resmålet och hittar man något som passar (i vårt fall en fin sandstrand i norr) så åker man dit någon mer gång under veckan. På Gotland fastnade vi fler kvällar i Visby, dels för att det är en sagolik miljö men också för att Medeltidsveckan pågick när vi var där.

      Självklart har det underlättat att vi haft bil med vid båda dessa resor. :-)

      Radera