fredag 9 augusti 2013

Promenadsällskap

Idag kan jag inte bjuda på bilder från något spännande utflyktsmål. Ja, om man inte räknar in "Trollskogen" i Stigtomta förstås. Inte bara kameran följde med på promenaden idag utan även min näst yngsta dotter. En 10-åring kan behöva komma ut och få frisk luft också.

Vi började med att tömma regnmätaren ute i trädgården. Gårdagens regn gav 24 mm och det var välbehövliga droppar!

24 mm indikerade regnmätaren.

Vi for in i skogen bakom Tängsta-området och följde den lättvandrade stigen. Nu var det fler än vi som var ute på vift, en kopparorm råkade korsa vår väg.

Kopparorm i hyfsat skick och storlek. 

Även en spindel visade upp sitt nät. Om det var ett intranät, extranät eller world-wide-web ska jag låta vara oskrivet men den ägnade sig enligt dottern åt bungy jump då den flera gånger for ner från centrum av sitt nät i en tråd och sedan klättrade upp igen.

Nät av okänd sort.

Vi tittade till jätte-eken som växer ute på sädesfältet. Trädet ser ut av vara i fortsatt gott skick.

Den stora eken (Sparbanksträdet?) mår bra!

Innan vi kom hem hann vi se början på ett slukhål (?) som förevigades.

Slukhål! ;-)

Jag testade slutligen att ta ett porträtt av dottern med den s.k. Brenizer-metoden. 18 bilder är sammanfogade till bilden här nedan. Bilden är, precis som övriga bilder idag, tagen med min Canon 50D och det billiga men hyfsat vällevererande 50 mm/f1.8.

Porträtt på Lovisa med Brenizer-metoden.

Mycket mer spännande än så här blir det inte idag... Ha det gott!

8 kommentarer:

  1. Brenizermetoden funkar bra här, eken är imponerande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Metoden ger möjlighet till jättebilder om man nu är ute efter det.

      Eken är väldigt stor, både på höjden och på bredden. Den står å andra sidan i bördig jord och kan sträcka ut ordentligt.

      Radera
    2. Stefan, jag vet inte om jag kan "pinga in dig" på detta sätt men jag försöker. En nyfiken kommentar här nedan funderar på Brenizer-metoden och dess främsta fördelar. Har du lust att förklara kort är du mer än välkommen! :-)

      Radera
  2. Hej och tack för din kommentar hos mig! Kul att du tittade in :)
    fina bilder du visar här på bloggen, har dock inte hört talas om Brenizermetoden förut, i vilka lägen vill man använda sig av den? Vad är fördelarna, menar jag? Porträttet är hur som helst fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Tja, jag har nog endast testat Brenizer-metoden ett par, tre gånger tidigare och blev ursprungligen nyfiken på vad den innebar då mannen som kommenterat här precis före dig flitigt använder metoden i sin blogg. Själv googlade jag mig fram till bl.a. något Youtube-klipp som förklarade metoden. Jag borde kanske inte förklara då jag knappt mer än testat... Metoden går enkelt uttryckt ut på att ta en serie bilder med stor bländare (för kort skärpedjup) på och runt motivet för att sedan sammanfoga alla bilderna i lämpligt program. Man får en extremt högupplöst slutbild på detta sätt, men det är kanske inte hela grejen med metoden. Kanske kan vi få Stefan att fylla i med kunskap här. :-)

      Radera
    2. Var inne och tittade på dina bilder Jessica. Väldigt fina och inspirerande.

      Radera
  3. Inte ofta man får se spindelnät så fina som du lyckats föreviga.
    2013 verkar vara ett bra år för kopparormar. Den jag föreviga var också lång och tjock, precis som på bilden ovan.
    http://nykping.blogg.se/2013/july/sallskap-pa-sparet.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din kopparormsbild är väldigt fin! Lågt perspektiv och ett tacksammare ljus än min stackare som låg i mörka skogen.

      Radera