måndag 5 augusti 2013

Augustikväll

Gräshopporna spelar hysteriskt längs promenadvägen. Solen har någon timme kvar där uppe på himlavalvet men skickar strålar som börjar övergå i gyllengul nyans. Kornfältet rasslar behagligt i de svaga vindar som sveper förbi. Dagens värme hänger sig fortfarande kvar, det är ännu högsommar så här i början av augusti.

Kornets spröt fångar både vinden och ljuset i augustikvällen.

Jag uppfattade att flera tofsvipor kom genom luften och till slut hade en hel flock samlats på gärdet. Varför de nu plötsligt samlar ihop sig finns det säkert en fullständigt logisk förklaring till men i skrivande stund förblir det ett mysterium för mig.

När jag närmade mig skrämde jag upp hela flocken med tofsvipor.

Vid Tallstugan satt en duva högst uppe i en sedan länge död tall. Duvan var vackert belyst av kvällssolen och med teleobjektivet skulle den utgöra ett fint motiv. Tyckte jag. Men inte den.

Skitduva som bara stack!

När vägen lämnar skogsdungen och kommer ut på de öppna fälten vid Varväng syns spår överallt i grödorna efter förbiströvande rådjur och hjortar. För något år sedan såg jag ofta älgspår här också men sedan i vintras har jag inte sett ett endaste märke efter någon älgklöv.

Gångarna går tätt i havrefältet. Kanske är det samma rådjur som tar nya vägar varje dag?

Havre passar utmärkt till kakor. Men gröt då, kanske du invänder. Nja, jag föredrar något som faktiskt går att äta...

Havren står snart mogen.

När lantbrukens ägor övergår till villaägarnas tomter under min promenad kommer jag till en stackars trädgårdsfantast som försöker rädda sin gräsmatta genom bevattning. Senaste månaden har inte många droppar regn fallit och för egen del har det inneburit att gräsklipparen inte behövt tas fram särskilt många gånger. Men det är torrt, vasst och knastrigt där det borde vara grönt, mjukt och skönt under fötterna.

Stör ej! Vattenspridare under arbete.

Nu är det hög tid att göra kväll. Vad det nu innebär.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, de brukar vara max parvis men här var det säkert 10-15 stycken. Jag har nu läst i fågelboken att likväl som de är tidiga till oss som flyttfåglar (redan i februari-mars) så inleds deras flyttsträck mot Västeuropa tämligen tidigt. De samlas i stora flockar på stubbåkrar m.m. för att rasta.

      Radera