lördag 17 augusti 2013

Fiske i Magnehulteån

De senaste dagarna har jag börjat trampa runt utan att känna mig helt tillfreds med tillvaron. Det handlar nog snarast om att det är någonting som skaver (inte skorna.) Jag vet vad det handlar om men ber att få återkomma till detta i ett senare inlägg. Inte ens fotograferingen under promenaderna känns riktigt kul och då ska det mycket till! För att jaga bort spökena, åtminstone för en stund, drog jag under fredagen iväg på en flugfisketur. Ingenting är mer avstressande än flugfiske. Tro mig.

Målet för min korta resa var Magnehulteån som ligger mellan Simonstorp och Rejmyre i den del av Östergötland som gränsar mot Södermanland. Med utgångspunkt i Stigtomta kan jag välja att åka norrut mot Katrineholm och sedan följa väg 55/56 söderut, eller söderut mot Norrköping och följa väg 55/56 norrut eller slutligen, för den mer äventyrslystne, åka via Björkvik, Djupvik och Ändebol. Jag tog den sistnämnda djungelrutten. Magnehulteån är uppdelad i olika sträckor där spinnfiske och mete endast är tillåtet på en sträcka. Vi flugfiskare kan antingen gå ifred längst huvuddelen av ån eller fiska i den avslutande dammen.

Magnehulteåns avslutande damm som endast tillåter flugfiske.
Dammlucka i Magnehulteån.

Egentligen är inte fisket i den nedre dammen så mycket att hänga i julgranen. Längst ena sidan är det lättkastat (ingen bakomvarande vegetation) och fisken kan inte annat än vandra förbi i sina matrundor framför den som fiskar så det är ganska tacksamt att stå där. Tyvärr är vattnet ganska trögflytande och samlar på sig blad och annat krafs från naturen så man lägger allt som oftast fluglina eller tafs på ett löv... Och linan blir allt trögare i öglorna. Jag fiskade på nyutsatt fisk (ett par dagar sedan senaste inplanteringen) och hade till och från riktigt skoj.

Min kära träkåsa som nu efter några år äntligen börjar bli "indrucken".

Oj, det här blev ett inlägg som inte ens nästan handlar om foto... Lite krystat kan jag ändå berätta att jag fotade med min Canon 50D och 18-200 mm-objektivet. Kombinationen törs jag slänga med i fiskeryggsäcken men den ger sällan bilder med riktig krispighet eller färgdjup.

Jag avrundar med en bild på den första av de två fiskar jag lyckades dra upp. En regnbåge på 1,1 kg som tog på en förtyngd, svart fluga som gav många hugg och dragningar igår. För er som inte gillar bilder på döda djur ber jag om ursäkt men när det kommer till regnbåge i put and take-vatten har jag inga samvetskval för att knacka ihjäl en eller annan fisk. De är framodlade enbart för denna typ av fiske och regnbåge kan t.ex. inte reproducera sig i denna typ av vatten. Däremot återutsätter jag ev. fångad fisk i många andra sammanhang, s.k. catch and release. Självklart!I helgen ser det ut som att det mest blir fotbollsfotografering. Under söndagen kommer jag dessutom att bevaka en dammatch på en nivå jag hittills aldrig bevittnat. Spännande! Naturfotograferingen får vila ytterligare någon dag.

4 kommentarer:

 1. Jag har fiskat en gång. Det räckte, med det är kul att prata med fiskare, och förstås att fotografera deras fångster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fiskat sedan barnsben men började flugfiska när jag fick flugspö i 25-årspresent. (Snart halva mitt liv med andra ord.) Rogivande. När jag har haft med mina barn på fisketurer så brukar de oftast hitta andra sysselsättningar ganska snart, typ att elda kottar eller liknande. ;-)

   Igår åkte jag iväg själv men annars är det inte så tokigt att fota fiskekompisarna. Kan ge bra bilder! :-)

   Radera
 2. Har flugfiskat i många år men den hobbyn har fått stå åt sidan sen ngn gång runt 2004 då jag började med digitalfoto...sen dess har jag inte ägnat mig åt något annat...tycker fortfarande det är fruktansvärt roligt och fågelfoto då främst med den utmaning det innebär att komma dem inpå livet...Magnehulteån hörde jag aldrig talas om...jag var medlem i Uttersjöns flugfiskeklubb...sjön som ligger på höger sida på väg upp mot S-holm ett par mil utanför Nypan.
  Men jag har grejorna kvar så man vet aldrig...! :-)

  Steffe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uttersjön vet jag en del om även om jag inte fiskat där. Har däremot varit med i styrelserna i ett par flugfiskeklubbar (en var jag med och startade) som arrenderade egna vatten i skogarna ner mot Kolmården.

   För mig blir det väldigt sällan tid för flugfiske nuförtiden. Sedan 2003 är det fotboll som kommit i vägen... Och faktum är att det är fotbollen som lett mig in på fotografering. Ungefär så.

   Radera