torsdag 8 augusti 2013

Brannäs våtmark

Stor positiv överraskning. Tänk att jag missat detta utflyktsmål. Men jisses vad kul att på nära håll hitta ännu en pärla som naturen erbjuder. Och det är lite förvånande att Brannäs våtmark ursprungligen är skapad av mänsklig inverkan med tanke på att utfallet blivit så bra. Vi människor har en tendens att rubba balansen och förstöra i naturen när vi är i farten.

1993 tog Oxelösunds kommun våtmarken i drift som det tredje och sista steget i sin avloppsrening. Våtmarken absorberar vattnets överskott av kväve och fosfor på ett mycket effektivt sätt. De tidigare låglänta åkerlapparna ute mot Örsbaken har nu ett synnerligen rikt djur-, fågel- och insektsliv som dessutom är lätt att ta sig igenom med hjälp av en Sörmlandsledsetapp. Du hittar till Brannäs genom att åka mot Vivesta där det straxt innan badplatsen är skyltat mot våtmarken. Läs gärna mer HÄR.

Jag åkte ner till Oxelösund under onsdagseftermiddagen. Dallrande varmt. Tog med fotoryggsäcken med kamera samt vidvinkel-, macro- och teleobjektivet. De olika objektiven användes ungefär lika mycket (även om bilderna kanske har en överrepresentation av macrobilder denna gång.) Det var däremot inte helt njutbart att efter någon timmes promenad konstatera att ryggsäcken lämnade en genomsur tisha som spår i sommarvärmen. Inte en optimal tidpunkt på dygnet för att få spaning på större djur men jag är så nöjd med vad jag fick se denna gång. Kanske ett annat besök kan göras riktigt tidigt någon morgon.

Brannäs våtmark. Bild tagen tidigt under vandringsleden (straxt efter parkeringen.)
Hägern gjorde att jag bytte till teleobjektiv på kameran.
Ja ja, jag ville bara ta en bild. Inte min avsikt att störa!
Till sist kommer man fram till Östersjöns vatten.
Blommor lär det växa mycket av även tidigare på säsongen vid våtmarken.
Fjärilsfotografering är ju inte så svårt... Särskilt när de söker upp mig och inte tvärtom.
Stigen kantades av mognande björnbär. Mmmm...
En ytterst märklig insekt landade på vassbladet. Tyvärr inte riktigt bra skärpa i bilden.
Äntligen! Jag lyckades fota en trollslända som befann sig i luften.

Jag rekommenderar varmt ett besök vid våtmarken i Oxelösund. Som naturintresserad finns det massor att upptäcka och är man dessutom fotointresserad kan man inte undgå att få motiv som köar för att få vara med på ett hörn!

Jag har ett litet album på Flickr med ytterligare 19 bilder som du hittar HÄR. Jag rekommenderar en titt även på dessa bilder :-)

3 kommentarer:

 1. Verkar vara en fantastisk plats. Bilderna är bra rakt igenom. Den okända insekten måste identifieras!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stefan!

   Insekten var ca 2 cm lång och även om stjärtspetsen är dold bakom ett grässtrå har jag inget minne av att den hade något stjärtspröt. "Munnen" ser hur konstig ut som helst på den... Jag bläddrar i mina insektsböcker nu! :-)

   Radera
 2. Funderar på om fjärilsbilden här ovan illustrerar "lättfotat" eller "lättfotad". Det är en viss skillnad... :P

  SvaraRadera