onsdag 22 oktober 2014

Focus stacking och blixtbilder

I ett par dagar har jag nu försökt få till EN fungerande bild som är uppbyggd av flera där jag testat s.k. focus stacking. I teorin blir det så himla bra... Photoshop hjälper till med de automatiserade processerna som krävs för att lägga samman lager och hitta de fält som är i fokus i respektive bild. En teknik som tillämpas flitigt av bl.a. insektsfotografer som vill ha större skärpedjup än vad macro-perspektivet och ljuset tillåter. Mina tester faller inte riktigt väl ut.

Jag har tagit 10 bilder i exemplet nedan som sedan blivit 10 lager i Photoshop och i slutänden en sammanslagen bild där skärpa finns genom hela motivet. Nästan. Mina misslyckanden beror troligtvis på att jag skulle behövt ännu fler bilder och flyttat skärpeplanet lite, lite mindre mellan varje tagen bild. Annars hade jag behövt mer ljus och därmed mindre bländaröppning för att på så sätt fått mer skärpedjup i varje bild.

Lärkkottar. 10 bilder som är sammanslagna.

Jag har använt min led-ringbelysning och den stativstående kameran var inställd på ISO 200, bländare 3.2 samt slutartiden 1/30 sekund. I bakgrunden står en färgad prydnadslampa. Lärkkottarna är för övrigt resultatet av något hysteriskt pyssel någon gång i historien, därav limkluttarna i botten av kottarna.

Jag tycker nog att kort skärpedjup duger på detta motiv och därmed hade det räckt med en bild (som vanligt). Nu ville jag testa tekniken och hittade inget bättre för stunden att illustrera blogginlägget med.

En av de ingående bilderna med samma värden som i texten här ovan.

Tidigare under onsdagen hade någon snäll arbetskamrat ställt in några japanska lyktor i ett av våra mötesrum. De är fantastiskt fina och lyser verkligen upp ute i de multnande höstrabatterna. De kvistar som stod i en kruka på jobbet funkade fint som inredningsdetalj. Med tanke på att jag har min kamerautrustning på jobbet om dagarna så kunde jag inte låta bli att ta några bilder.

Japanska lyktor med blixten rakt från sidan

Jag testade att sätta den externa kamerablixten på fjärrstyrningen jag har och rikta ljuset från lite olika håll. Detta öppnar upp för så himla mycket mer och bättre ljussättning än att ha blixten sittandes mitt uppe på kameran i blixtskon. Nu fotar jag extremt lite med blixt så det skadar inte att både experimentera och lära sig vad som funkar och vad som blir pannkaka.

Motljus med blixten i bokhyllan bakom de japanska lyktorna

Jag behöver verkligen mer träning med konstgjort ljus, oavsett om det är med studioblixtar eller en extern kamerablixt. Det är skitsvårt, minst sagt, att styra och kontrollera ljus så att det bli smakfullt och "lagom". Jag är nog som de flesta andra hobbyfotografer, vi föredrar naturligt ljus in i det längsta. Det underlättar på något sätt och är lättare att hantera.

Japanska lyktor i skenet av en blixt

Återigen ett inlägg med bilder som inte glänser och sprakar. Men kanske det måste få vara så ibland (ofta) i väntan på att insikterna och kunskaperna ska komma för att till slut få en önskvärd bild?

4 kommentarer:

  1. Jag föredrar de japanska lyktorna i motljus. Ser lite varmare och mer spännande ut.
    Visst har man sett fantastiska blixtbilder där inte bara en, utan två och flera externa blixtar använts, men för en fattig hobbyfotograf utan egen studio är detta en utopi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller nog med om att motljusbilden blev varmare och mjukare. En svagare inställd upplättningsblixt till vänster i den första av lykt-bilderna hade kunnat gjort skillnad men det är som du skriver, en extrakostnad jag inte velat ta (ännu i alla fall).

      Radera
  2. Jag gillar inte att fota med blixt och kan inget om den tekniken. Inte mer än att jag har erfarenhet av trista skuggor och felaktiga färger så fort man slår på blixten. Men när läser dina tankar om flera blixtrar för ljus från flera håll så funderade jag direkt på om inte en vanlig ljusskärm kan hjälpa dig att mjuka upp ljuset? Men de fungerar kanske också bäst med vanligt dagsljus? Jag har ingen riktig kunskap om dem heller.
    Lycka till med ditt testande. Det är alltid kul att hitta nya områden att lära sig om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en stor reflexskärm med flera olika ytor men ska nog köpa en mindre variant också. Bra att ha för att lätta upp skuggor med i starkt solsken m.m. Nej, konstgjort ljus är svårt. Det är illa nog med kampen för att fånga det naturliga ljuset på ett fördelaktigt sätt. :-)

      Radera