fredag 31 oktober 2014

Ut ur Uppsala-bubblan

Måste man alltid ha rationella skäl för det man gör? Jag har under den senaste veckan fått frågan från några håll varför jag och familjen valt att åka till Uppsala för en hotellövernattning under barnens höstlov. Utan omsvep kan jag erkänna att det inte finns någon speciell anledning till varken det ena eller andra. Mer än att det kan vara kul att komma iväg, luftombyte och nyfikenhet.

En riktigt häftig byggnad; Uppsala Konsert & Kongress

Vad jag vet om Uppsala? Carl von Linné, Fyrisån, Sirius (i fotbollssammanhang på både herr- och damsidan) samt domkyrkan. Och att det är ett akademiskt högsäte. Det ska också finnas några gravhögar av äldre datum vilket gör att orten satt ett tungt avtryck i den svenska historien där ute på slätten norr om Stockholm.

Fyrisån är tämjd på sin färd genom Uppsala

Att många studenter huserar i den vackra staden märktes. Cyklar överallt och det är ju både fiffigt och miljövänligt. Uppsala är Sveriges fjärde största stad och förutom alla dessa cyklar, som man ständigt var tvungen att se upp med, trafikerades centrum av otaliga bussar. Gott så.

Uppsala slott

Uppsalas skyline domineras helt och fullt av domkyrkan. Men allra högst upp på en kulle ligger slottet som är från mitten av 1500-talet. Ett magnifikt slott med en lite speciell "bredsmal" skepnad. I den plötsliga kylan var det inte helt smärtfritt att gå upp på kullen och runda slottet men väl värt besväret.

Utsikt mot domkyrkan från slottsbacken
Den vidsträckta slottsparken (botaniska trädgården) gick inte av för hackor
En vackert utsmyckad grindstolpe tillhörande Uppsala slott
Ett av slottstornen sett rakt nedifrån

Vi åkte till Uppsala under torsdagsförmiddagen och åkte hem vid lunchtid på fredagen. Därmed vill jag ha sagt att vi inte ens skrapade på ytan av vad Uppsala har att erbjuda. Varken kultur, historia, shopping, nöjesliv eller någonting annat fick vi egentligen något grepp om. Staden har säkert massor att erbjuda. Återser gärna staden fler gånger i framtiden. Vi åt i alla fall en mycket välsmakande middag på en libanesisk restaurang och det kan vi inte göra hemma i Nyköping (vad jag vet).

Kyrkorna radar upp sig i Uppsala

Jag är icke på minsta sätt kyrklig men bangar inte för att besöka imponerande byggnader och där kommer kyrkorna in i bilden. Uppsala är kyrkligt centrum i Sverige. På bilden ovan ses Helga Trefaldighets kyrka från 1200-talet framför katedralen Uppsala domkyrka som uppfördes 1435. Gamla kåkar det där.

Dagens inlägg är fylld av bilder som jag inte riktigt stormtrivs med. Turistbilder. Dessutom är samtliga bilder här ovan tagna med mitt 17-40 mm-objektiv som i vidvinkliga lägen ger knepiga förvrängningar. I vissa sammanhang tycker jag det kan funka, i andra blir det bara åksjuka av det. När vi klev in i domkyrkan skiftade jag till mig 50 mm-objektiv och drog upp ISO till 800. Tycker det funkade bättre och har bara justerat vitbalansen en aning i bilderna.Katedralen har ett imponerande innanmäte
Neonmeddelandet kändes lite konstigt inne i den gamla kyrkanOm jag anstränger minnescellerna hårt kan jag dra mig till minnes ett tidigare besök i Uppsala. Det var i mitten av 80-talet då jag och mina lumparkompisar åkte runt och rekade inför slutövningen. Vi var ett 10-tal värnpliktiga som åkte runt på Uppsalaslätten i folkvagnsbussar och tittade på världen ur 19-åringars perspektiv. Mycket mer än så finns det inte kvar av mina nu 30-åriga minnen. Jo, en borttappad dörr på en av folkabussarna efter en rivstart...Resan till Uppsala tog oss knappt 2,5 timmar i bilen. Och vi valde att åka den marginellt kortare vägen över Malmköping, Strängnäs och Enköping. Vad som helst för att slippa Stockholms-eländet och alla ständiga vägarbeten på E4:an. Enligt GPS:en skulle vägen över Stockholm ha tagit 20 minuter kortare tid men det är ett teoretiskt resonemang...

Bro över Fyrisån

Vackert men kallt väder hade vi i alla fall. Väderprognosen för den tidiga lördagen i Uppsala utlovar snö så jag är ganska nöjd med att åter vara på sörmländsk mark där det "bara" ska regna hela lördagen. :-)

Nu tar vi helg!

4 kommentarer:

 1. Det är ju skillnad på turistbilder och turistbilder. Slottsparkbilden blev ju bra och konserthuset skulle man ju vilja se fler bilder på. Jag spenderade för övrigt ett antal vinterveckor 1984 på dåvarande F16 för min grundutbildning till flygvapenmek.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan tvivel skulle det varit trivsammare både utomhus och för bilderna om det varit maj, juni, juli eller augusti. Slottsparken, alltså den botaniska trädgården, skulle jag nog gärna ha gått och strosat i en varmare årstid.

   Konserthuset bodde vi bredvid men jag har bara en bild till från ungefär samma vinkel. Det var en mycket intressant arkitektur och ytstrukturen var häftig. Visst, kåken var nästan som en tärning i sin kvadratiska form, men just därför tycker jag den var spännande. Det kommer ett bonusmaterial med några bilder till från Uppsala! :-)

   Radera
 2. Tänk att jag aldrig varit i Uppsala. Dina bilder inspirerar till ett kommande besök, men då får det nog bli vår först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gör nog klokt i att vänta tills värmen kommer tillbaka. Städer kan vara ruskigt kalla när det är kallt ute. Jag minns ett besök i Prag för många år sedan, jag har knappt tinat upp ännu... (Vilket påminner mig om att jag gärna skulle vilja återse Prag!)

   Kopplingarna till Linné finns i Uppsala och därmed mycket odlad växtlighet. De gamla gravkullarna också för den historiskt intresserade. Allt detta gör sig definitivt bättre i försommarvärme :-)

   Radera