fredag 3 oktober 2014

En mulen och varm höstrunda

Under senare delen av torsdagseftermiddagen tog jag en promenad runt Skillra, skroten och strutsfarmen här ute i Stigtomta-obygden. En rejäl runda. Tyvärr var himlen askgrå och höstfärgerna dämpades i brist på solstrålarna. Varmt var det däremot, efter 20 minuter åkte träningsoverall-jackan av och jag tog mig fram iförd t-shirt. Inte illa i oktober!

Majsfälten står orörda än så länge
En djupdykning i majsfältet med fisheye-objektivet
Fisheye-objektivet tittar på Skillra-omgivningarna

Det är inte mycket att göra åt solens val att hålla sig gömd bakom moln. Givetvis kunde jag låtit bli att fotografera. Det är ett hållbart argument som jag inte kan bemöta. Men lockelsen att fånga höstfärger vann över förnuftet som sade att det blir bättre om solen skiner.

Cyklist på väg mot Prästgården och Skillra

Jag hade plockat med mig några olika objektiv i en ryggsäck. Trodde det skulle bli roligare att skifta utsnitt då och då. Det är möjligt att det var ett onödigt släpande, oftast nöjer jag mig med ett objektiv när jag promenerar på hemmaplan.

Kanadensiskt gullris framför aspar i höstgul fotat med 50 mm-objektivet
Samma som ovan men med 135 mm-objetivet

När det kommer till trädens olika höstfärger så är tyvärr björkarna ganska tråkiga. Vi vet däremot alla att lönnarna oftast bjussar på röd-orange. Vill det sig väl slår även asparna över till rött men oftast håller de en klargul färg. Jag gillar asparna på hösten!

Bakom grankvisten står en röd asp

I ett kommande blogginlägg ska jag visa lite mer solbelysta höstfärger. Jag tog en sväng mot Bärbo där det även finns en bok-dunge som jag var nyfiken på ur ett höstfärgsperspektiv. Jag var lite för tidig men fick i alla fall en hel del färgprakt framför linsen.

Uthus vid sidan av Prästgården

På den avslutande bilden finns tre "fel". Bilen, vägskylten och elskåpet mot uthusets gavel. Annars är det väl en ganska tidlös bild?

Nu stundar ännu en helg med fotboll. Sedan är den slut för säsongen. Undrar vad jag ska göra då...?

2 kommentarer:

 1. Djupdykningsbilden gillas. Uthusbilden bör du fota till och från vore kul att se skillnaden månad för månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tog fler djupdykningsbilder men de är raderade. Fick inte till det riktigt som jag ville. Fördelen är dock att det är så pass glest i majsfältet att man kan gå in där utan att göra någon skada på grödorna.

   Husen runt Prästgården är fina. Likaså kohagen där träden står. Huset i mitten är en s.k. "tiondebod" där de kringliggande gårdarna i socknen lämnade in sitt tionde som skulle gå till prästen, biskopen samt till sockenkassan och de fattiga.

   Radera