lördag 4 oktober 2014

Bärbo i höstnyanser

Direkt efter jobbet på fredagseftermiddagen tog jag vägen via Tista till Bärbo. Det är inte särskilt långt eftersom området ligger "bakom" flygområdet Skavsta. Fredagens bjöd på solsken från lunchtid och jag kunde inte ens hålla mig ifrån att fota några rutor med macro-objektivet under lunchen.
Borta vid den gamla skjutvallen blommade det

Den huvudsakliga anledningen till att jag åkte förbi Bärbo var att jag ville se hur bokdungen såg ut nu när hösten är etablerad. Med tanke på alla bilder jag sett på bokskog i eldrött så hoppades jag på att få se något liknande. Nej, det var för tidigt. De stora träden var fortfarande helt gröna men de små midjehöga nykomlingarna bar i alla fall brunaktiga löv. Mer om detta längre ner bland bilderna.

Den slingrande vägen har jag fotograferat tidigare. Nu med höstinslag i alla fall.


Jag gick in ett varv på kyrkogården. På kameran hade jag satt mitt 70-200 mm-objektiv. Canons serie med dessa består idag av 4 olika varianter och alla får anses som bra, till och med mycket bra. Allra bäst är deras 70-200/2.8 IS II och det vore ju en dröm... Min glugg saknar bildstabilisering och jag köpte den för att kunna fota sport när ljuset tryter. Och så är den modellen inte svindyr om man som jag köper den begagnad.

På vägen ner mot gravkapellet på den närliggande mindre kyrkogården stod ett träd som passerat till de sälla jaktmarkerna för länge sedan. Trädsvamparna har fått grepp om stammen och fåglarna har skapat sig husrum upp längst det döda trädet. Med entrétak! Det är nog ingen slump.Jag blev uttittad av 5 personer som stod och jobbade vid en mekanisk verkstad där ute i obygden. Känslan var att jag var den första utsocknes som synts där på några år. All verksamhet avstannade och på 50 meters håll vände de sig mot mig och bara glodde... Det var inte direkt så att jag gick på privat mark och som jag kunde tolka det bar jag någorlunda representativ klädsel. Nåja.
Så var det detta med bokdungen. Den är inte jättestor men det är lite magiskt att gå in under trädkronorna. Marken är steril så när som på tidigare års fallna boklöv (eller heter det "blad" när det handlar om böcker?) Stammarnas silveryta är strikt vacker och ljuset faller in så vackert.

Höstfärg i de mindre bokarna
Jag vände tillbaka till bilen och tog ett sista foto rakt upp i skyn där en lönn gjorde sitt bästa för att charma mig och omgivningen. Mot den blå himlen blir det en färggrann avslutning på detta höstinlägg.Nu stundar en helg fylld av aktiviteter. Väl mött på andra sidan! :-)

2 kommentarer:

 1. Många fina höstbilder här. Den slingrande grusvägen är en favorit. Den färggranna avslutningen liknar en bild jag tog häromdagen, fast jag fick ju försås med lite rött också!
  Skumt med den mekaniska verkstaden, undrar vad man höll på med där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, rackarns att jag bommade de röda färgerna... :-)

   Jag skriver "mekanisk verkstad" för att jag tror det handlar om mer eller annat än bilar. Någon rörfirma-bil stod utanför men även en stor mängd bilar i varierande kvalité. Lite "Den sista färden"-känsla där ute vid Bärbo.

   Radera