torsdag 2 oktober 2014

Höst som motiv och bakgrund

Solskenet på lunchen häromdagen lockade ut mig på en kort runda med kamera och macro-objektiv. Som vanligt tog jag sikte på gården Stora Berga ute på Skavstaområdet där jag häckar i veckorna. Dagens blogginlägg har bilder som återspeglar årstiden. Det blir inte så tokigt eftersom hösten bjuder på så mycket fint!

Höst i trädlunden bakom vakten på Skavsta

Dagens första bilder visar hösttemat mer direkt, pang på. Höstfärgerna lockar att lyfta kameran eller mobiltelefonkameran och klicka när man ser ett gul-rött träd. För "det är ju så vackert".

Höst mot blå himmel

Det vissnar och skrumpnar i naturen samtidigt som färgprakten ropar. De mer återhållsamma motiven man hittar nu är förmodligen på saker som är på dekis. Inte lika färgglatt men representativt för årstiden och lägger man manken till kan man väva in symbolik i allt som tynar bort så sakteliga. Den ansträngningen har inte jag mäktat med, ännu.

De stora hästkastanjerna vid Stora Berga blir allt kalare

Med macrot kan jag fånga färgprakt på nära håll och i avgränsad omfattning. Men det är fortfarande "rakt på" och väldigt direkt när jag trycker till på det som "är så vackert".

Höstblad vid Stora Berga

Nu börjar det som jag tycker är mer spännande och mycket roligare ur ett fotografiskt perspektiv. Att försöka väva in höstens färger i bilderna utan att det är "rakt på". Första steget kan vara att ha hösttema i förgrunden men förstärka det med en bakgrund där man anar vad som händer.

Höst i både huvudmotiv och bakgrund

Med närbildsobjektivet är det viktigt att inte bara titta på huvudmotivet man ska avbilda. Hur blir bakgrunden i den oskärpa som erbjuds? Jag erkänner att jag blir mer och mer medveten om detta, jag har lärt mig en del genom idogt övande men har långt kvar att gå tills det blir riktigt bra. Nu med höstens färger får man stor hjälp på traven. Jag kan erkänna att jag denna gång såg en snygg färgpalett och därefter letade motiv som kunde vara med på bild.

Några små löv men bakgrunden var viktigast för mig denna gång
Ännu ett löv men bakgrunden var grejen även på denna bild
Toppen av en vissen lupin men bakgrunden är "allt"

Jag hoppas mina tankar går fram. Det måste inte vara så att man klickar på "det där färggranna trädet" utan använder det som en komponent i bilden man skapar. Om det sedan är en kompis man ställer framför kameran eller hittar något annat motiv i förgrunden. Är det landskapsfotografering med stora vyer är det knappast ett enstaka träd utan snarare en dramatisk vy man klär i höstfärger. Så går mina tankar idag kring detta ämne.

Jag avslutar med två daggförsedda nät nere i gräset. Trots att bilderna är tagna mitt på dagen och solen varit uppe sedan morgonen låg fukten kvar i gräset och på marken. I alla fall där det varit skugga under förmiddagen. Jag ville inte gå ner på knä för då hade mina byxor blivit blöta men jag hukade mig ner och kom så nära jag kunde och valde rätt vinkel för att solljuset skulle ge lyster i motivet.


I dessa bilder är det som är i oskärpa minst lika bärande som det som är i fokus

Nu hoppas vi solen kommer tillbaka så att vi kan gå ut och njuta av allt härligt som hösten sätter framför våra ögon!

4 kommentarer:

 1. Många höstbilder har det blivit, för oss båda. Min uppkoppling krånglar, kör på mobilt (och dyrt) bredband som dessutom funkar dåligt, Skrev ett par kommentarer igår men då visade det sig att jag var offline.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Internetstrul är inte alls kul och att då temporärt använda det mobila nätet har jag också testat utan att bli direkt överlycklig... :-/

   Givetvis föredrar jag höstens färger i solsken men idag är det mulet och det får nog bli en promenad under eftermiddagen med lite gråare nyanser. Tyvärr.

   Radera
 2. Ny router finns att hämta på posten, så då funkar förstås allting med den gamla routern...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha. Jag känner igen det symptomet. Likaså när kollegors datorer strular och jag blir inkallad, det slår aldrig fel att allt funkar när jag väl står där vid skrivbordet. :-)

   Radera