lördag 11 april 2015

Nära med mellanringar

Efter någon timme i trädgården bestämde jag mig för att damma av mellanringarna jag köpte för något år sedan. Sällan använda men lite roliga. Mitt macro-objektiv är mycket mer flexibelt än vad något annat objektiv blir med mellanringar eftersom skärpeplanet blir extremt begränsat med en eller flera mellanringar monterade. Dess främsta styrka ligger i att man kan flytta in närgränsen för "vanliga" objektiv och därmed få "fusk-macro-objektiv". En annan intressant sak är att man får ett extremt tunt skärpedjup vilket kan ge effektfulla bilder ibland.

En scilla i trädgården, fotad med 300 mm-objektivet och mellanringar
Forsythian på tomten börjar blomma, fotad med 300 mm-objektivet och mellanringar

Efter testet med 300 mm-objektivet, som har en normal närgräns på 2,4 meter så provade jag mitt 85 mm-objektiv och en eller flera mellanringar. Funkade hyfsat och jag bestämde mig för att ta mig över TGOJ-banvallen för att se om vitsipporna i södersluttningen kommit upp. Visst hade de börjat blomma. Fattas bara annat i denna behagliga vårvärme.

Vitsippor fotade med 85 mm-objektiv och mellanringar, bländare f/9.0
En närmare titt på vitsippan, bländare f/4.5
Här en vitsippa fotad med bländare f/3.5
Samma vitsippa och vinkel men nu med bländare f/9.0

Jag testade även mitt gamla 28 mm-objektiv men det klarade max 12 mm-mellanringen innan närgränsen/skärpeplanet kom innanför motljusskyddet... Vidvinkligare objektiv tror jag snabbt hamnar i det läget.

Vitsippor är vackra så de tål att fotas flitigt :-) Här bländare f/6.3
Bild där man kan ana vitsipporna i bakgrunden, bländare f/6.3
En vitsippa i vardande, bländare f/8.0

Nu ska jag låta dig vila från vitsippebilder. Ett kort tag. Avsikten är att hinna åka till Linudden i helgen och då lär det bli fler vitsippor i bloggen vad det lider. Besöket borde bli av idag eftersom det har utfärdats en klass 1-varning för söndagen. Hårda vindar, upp till 24 m/s, är inget man försöker fota macro-bilder i, jag lovar.

2 kommentarer:

  1. Fina macrobilder blev det. Jag har inte testat mellanringarna på 85mm-objektivet än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, blommor är tacksamma att fota med mellanringar eftersom de håller sig någorlunda stilla. Det är värre att fotografen svajar fram och tillbaka och gör att det tunna skärpeplanet flyttar sig hela tiden... Stativ vore ju bra men det är så meckigt att släpa på och montera på rätt plats hela tiden. :-)

      Radera