fredag 10 april 2015

På bara några dagar...

I söndags (påskdagen) var det mössa och handskar på. Allt för att nästan stå ut i den nordliga snålblåsten. Blötbrunt i botten och stålgrått på himlen. Några dagar senare känns det som om våren kommit ifatt sig själv. Naturen bjuder på blomsterprakt och det för också med sig ett rikt insektsliv. Vinterjacka och varmfodrade skor har fått ge plats för vårklädsel. Tackar!

Äntligen dags för vitsippornaDet har varit en hemskt hektisk vecka. Och fler likadana kommer att följa. Det blir svårt att hinna stanna upp och reflektera. Ta några djupa andetag och komma till sans. Jag vet vikten och innebörden. Bästa återhämtningen är i naturen för min egen del.

Tussilago med besökare
Skogsmyra tillika suddmyra (tyvärr) på vad-det-nu-är (fläder?)

Dagens lunch ägnade jag åt en mini-expedition ute på Skavsta. Det var belönande. Och räknar man in svetten i en (allt för) tjock tröja var det super-najs. Det är visserligen en blåsig dag men de varma vindarna gör nytta då de torkar upp marken. Däremot är macro-fotografering i blåst inte helt optimalt.

Svalörten blommar vackert klargult
Även svalörten hade en yttepyttig liten besökare på sitt kronblad

Naturligtvis sökte jag mig bort till Stora Berga och blåsipporna. Denna gång för att se de vackra blommorna i toppen av sin livsfas men också för att få någon bild med både en blå och vit sippa på samma gång.


Två lila blåsippor fanns att skåda
Skiftat fokus
Tätt, tätt växer nu blåsipporna i ekbacken på Skavsta
Blåsippa med vitsippa som bakgrund
Vitsippa med blåsippa som förgrund


Nu vet jag precis vad klockan är slagen. Dags att ge sig ut till vackra Linudden där naturreservatets mark lär vara helt täckt av blommande vitsippor sida vid sida med blåsipporna. En och annan vårlök samt kanske några sångglada fåglar i träden. Ett kärt återseende som jag måste få till i helgen.

Nu händer det grejor i naturen

Jag laddar upp grillen denna kväll. Inte första gången i år som den används men däremot första gången på väldigt länge som det går att laga mat utomhus utan att den kallnar i samma ögonblick som man lyfter den från gallret...

Ha nu en alldeles förtjusande helg!

4 kommentarer:

 1. Härligt. Det går fort nu och snart sitter man på en uteservering i hamnen och läppjar på en kall öl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trädgårdsarbetet nu på förmiddagen innebar t-shirt. Och det är väl bäst att njuta, söndagen innebär stormbyar... :-(

   Radera
 2. Skönt att kunna sitta ute och fika. Sista biden här blev ju en vinnare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, nu är äntligen värmen mer etablerad vilket borde göra underverk för inte bara växtligheten utan även för oss människor som kan njuta av utomhusvistelse utan skoteroverall. ;-)

   Radera