söndag 26 april 2015

Vårpremiär i Hökensås

Lördag "morgon", klockan ringde 01.30. Kaffebryggaren slogs på och kläder sattes på. En halvtimme senare stannade resesällskapet till utanför min farstukvist och det var bara att packa in flugfiskegrejorna och börja resan ner till Hökensås. Den årliga fiskepremiärens startskott ekar över Tivedsområdet klockan 06.00. Det vill man ju tydligen inte missa...

Framme vid Enesjön straxt efter klockan 05.00

Jag är kvällspigg men morgontrött. Alltså hade jag bara fått ihop en timmes sömn innan det var dags att kliva upp denna okristligt tidiga lördag. Förberedelserna i form av kompletteringar av utrustning, köp av fiskekort online samt matsäcksplanering hade dock gjorts med start långt innan denna lördag.

Riggande av spön innan startskottet
Snart skulle det bli trångt runt Enesjön

Jag har flugfiskat sedan 25-årsdagen. Då fick jag en komplett utrustning av mina föräldrar i present. Jag har fortfarande spö och rulle kvar och trots att det var "nybörjargrejor" gillar jag fortfarande spöet väldigt mycket. Som alla andra män med en hobby har jag givetvis köpt på mig en hel del grejor sedan dess.

Straxt efter 06.00 drillades det fisk lite varstans runt Enesjön

Jag är självlärd vad gäller flugfisket. Har varit mycket ivrig när det gäller denna hobby men de senaste 10 åren har jag nog bara fiskat max en gång om året. Trots att det är en av de saker jag gillar allra bäst att göra. Det är meditativt att flugfiska. Naturupplevelserna oftast fantastiska. En sak som tyvärr runnit av mig är ivern att komma iväg på en fisketur. När jag väl är på plats vid en sjö är det inte så panikbråttom att börja fiska.

En liten ö som är fredad just nu. Storlommen har här sin häckningsplats.

Förväntningarna från min sida inför denna Hökensås-resa var inte särskilt höga. Väderprognoserna var halvdystra, mulet och blåsigt med risk för regn. SMHI fick rätt men det var ändå fullt uthärdligt. Fiskemässigt fick nog alla runt sjön åtskilliga fiskar innan jag flera timmar senare lyckades kroka min första.

Min första regnbåge och sällskapets största vägde tyvärr bara 1,2 kg

Tidigare åkte man till Hökensås för den grova och välodlade fisken. Flugfiskesjöarna i området får sin fisk från en närliggande odling som skiljer sig en hel del från de övriga. Inga fenlösa fettklumpar, vilket är en styggelse när man fiskar. De har ju varken kraft eller något att simma med när de väl hugger... Om fisket totalt sett gick bra denna vårlördag var storleken på fisken en besvikelse. Förutom min drygt kilot tunga fisk var alla andra vi krokade på runt 6-8 hg och det är inte särskilt spännande.

Skvalpet efter en krokad regnbåge liknar ett andhuvud. Eller?
Jag fotade en av flugkompisens fångster

Försiktigt krokade han loss den lilla regnbågen som återfick sin frihet

Jag ska inte lägga ut texten om det vackra Hökensåsområdet i Tiveden. Du kan läsa om fisket där via denna länk. Jag har bara varit där en eller ett par gånger totalt och det var många år sedan senast. Annars är det många flugfiskeintresserade som vallfärdar till området som har nästintill norrländsk karaktär.

Till min förvåning råkade jag kroka fast en gädda
Gäddan hamnade i en al...

Detta var inte en foto-exkursion. Jag tog i alla fall med mig min gamla Canon 50D med det mindre roliga 18-200 mm-objektivet. Inte bäst på något men inte heller genomuselt. Skulle något hända med denna utrustning är det inte hela världen och i fiskeryggsäcken kan dessa fotogrejor få följa med ifall det skulle dyka upp något värt att fotografera.

Storlommen på Enesjöns vatten med Sydvattnet på andra sidan gångbron
Storlommen är en mycket vacker fågel med säreget läte

Jag vilade kastarmen från den byiga vinden då och då. Passade på att fota lite av omgivningarna som du kan se i detta inlägg. Det bjöds inte några spektakulära scener att avbilda. Jag kunde inte heller dra iväg allt för långt eftersom jag hade massor av fiskegrejor vid strandkanten.

Våren hade kommit även till Hökensås
En liten al i strandkanten var på väg att bli grön

Den långa fisketrippen avslutades med att vi packade ihop runt 17-tiden och åkte de drygt 3 timmarna hem. Gissa om jag var trött när jag väl var i Stigtomta igen. Några timmar komaliknande sömn innan söndagens träningsläger med fotbollstjejerna tog vid. Då hann vi även med ett besök på Kolmårdens djurpark men mer om det i ett kommande blogginlägg.

Tack för idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar