tisdag 21 april 2015

Vårkväll på steroider

Nu är det full pump i naturen. Värmen, ljuset och solskenet får allt att formligen explodera framför ögonen på oss. Träden har på bara någon dag gått från kala till skiraste ljusgröna. Fåglarna har troligtvis utfodrats på Viagra men också slukat en eller annan Vick's halstablett. Det kvittrar, sjungs, uppvaktas och flaxar i var och varannan buske. Det är nästan så att man rodnar...

Rödhaken är så ivrig
Slutar bara en kort stund för att lyssna på svaret från trädet bredvid

Jag stegade ut ur huset för en kortare runda vid 18-tiden. Spatserade förbi Skillra och konstaterade att t-shirt samt tunn träningsoveralljacka var aningen för välklätt i värmen. Som promenadsällskap hade jag min 5D Mark II med storklumpen till objektiv, 300 mm/2.8 monterad. Med facit i hand skulle jag valt min 7D Mark II som varit mer lämplig att fota alla fåglar med som jag såg.

Tibast i halvskuggan i skogsbacken mellan Skillra och Åsby

Jag tänkte inte riktigt rent när jag valde kamerahus. Det hade ju räckt med att jag lyssnat en kort stund så hade jag förstått vad naturen hade att erbjuda. Nåväl, min "fullformatskamera" ger ju så snyggt skärpesläpp så jag tänkte testa den med det nya teleobjektivet som ju har stor bländaröppning och därmed erbjuder kort skärpedjup.

Jag trodde tranorna dragit vidare men några fanns kvar vid Hallbosjön

Jag lockades ut över gärdena väster om Åsby. Det var de gäckande tofsviporna som pockade på uppmärksamhet. Någon bild på en sådan lyckades jag inte ta... Nåja, tack vare dem fick jag chansen att stega ut på mark jag aldrig tidigare klivit på. I vägens förlängning ligger den kohage som alltid tidigare varit försluten eftersom en koflock brukar strosa runt där. Nu är inte kossorna ute på bete ännu och hagen låg öppen. En fantastiskt fin kulle med ekar tog mig ner mot sjöbeteskanten vid Hallbosjön. Hit måste jag gå fler gånger!

Jag skrämde iväg några starar
En stare satt kvar och lät som ett sågverk i toppen av en björk
Talgoxen tittade misstänksamt på mig
Vitsippor täckte marken mellan en nedfallen ekgren
En rad med änder flyttade sig 10 meter när jag kom gående över ekbacken
Finmaskig väv mellan grässtråna på tuvorna i kohagen
Betesmarken kommer snart att torka upp

Hästgården Åsby har nyligen bytt ägare. Den nya ägaren har satt igång ett stort arbete med att röja upp bland sly och förvuxna granhäckar. Plötsligt har de öppnat upp tomten med möjlighet att se Hallbosjön från farstukvisten. De har också satt igång ett omfattande renoveringsarbete av det mindre hus som ligger bredvid boningshuset. Det blir bra, jättebra.

Runt Åsby rensas det friskt just nu
Stallet i bakgrunden och husrenovering i full gång

När jag närmade mig alsnåret vid vattenreningsverket dominerades luften av fågelskvitter. Dels var det rödhakar som höll låda, dels starar som verkligen gillar att hålla till där. Nu var det lite väl tätt i buskaget för att få en bra bild på den sångglada rödhaken men det var ändå värt ett försök...

För full hals
Stare som satt högre upp bland träden

Det var sannerligen en vårkväll värd att minnas. Jag får helt enkelt använda dagens bilder som påminnelse om hur fantastiskt det kan vara när naturen går på högvarv. :-)

5 kommentarer:

 1. Wow. Alla bilder i det här inlägget bör ju printas, kanske i en bok om våren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack men alla fågelbilder är tyvärr bara 1024x683 pixlar för att de är så hårt beskurna att de nästan är 100%. En telekonverter till mitt 300 mm-objektiv står på önskelistan... :-) Hur som helst var det en fantastisk kväll och ljuset mjukt och varmt. Sånt bygger in en del känsla i bilderna.

   Radera
 2. Det är en fin samling bilder du radar upp Lasse!
  Kul att du har fått så fina bilder på en av mina favoriter i fågelvärlden...Rödhaken!
  Känner att jag måste försöka ta mig ut å fota den steoridstinna våren jag också, så jag inte missar den helt :)

  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack André!

   Rödhaken är i alla fall i mina trakter väldigt aktiv just nu. Den har visat sig vid fågelbordet tidigare men nu sjunger den för full hals och verkar inte så skygg där den sitter i träden och lockar med sina undersköna toner. Snart försvinner alla småfåglar in bland träden och sedan ser man dem inte lika lätt, det är i alla fall min erfarenhet av våren och försommaren.

   Radera
  2. Kanske ska tillägga att det är just Rödhakens sång som gjorde att den hamnade så högt upp på min favoritlista :)

   Radera