onsdag 29 april 2015

Tisdagsmacro

Jag sticker in några bilder på blommor i bloggen. Det får bli så efter en lunchpromenad på Skavsta med macro-objektivet på kameran. När jag gick den vanliga vägen till Stora Berga, gården som sakta förfaller i utkanten av flygplatsområdet, slog det mig att jag inte varit där på ett par veckor. Oj vad det händer grejor i naturen och hoppsan hejsan vad jag missat. Hästkastanjerna, de enorma, hade ju för sjutton gubbar fått blad. Ännu inte helt utvecklade men sprungna ur sina vinterknoppar.

Hästkastanjerna vid Stora Berga har blivit med blad

I övrigt är det blommor som gäller i dagens bildskörd. Kanske hade jag hoppats på några fler insekter än de jag nu såg. Tiden under lunchen räcker å andra sidan inte till för att snoka runt för länge i jakt på fjärilar, skalbaggar och allehanda flygfän.

En humla på maskrosor blev det i alla fall

I ekbacken är blåsippornas tid förbi. Ännu täcks marken av vitsippor och även svalörten dominerar markvegetationen. Snart får ekarna sina löv och då måste sipporna ha hunnit blomma klart.

Blåsipporna som stod kvar gick att räkna på ena handens fingrar
Vitsippor finns det fortfarande fantastiskt gott om
De gula svalört-blommorna står också tätt
Tittar man lite närmare ser man onekligen en liten skalbagge på denna bild

En ytterst odlad blomma fick jag mig till livs också. I söderläge längst långväggen på Stora Berga står påskliljorna i full blom. Där finns också en rugge tulpaner som jag bekantade mig med redan ifjol. Ystert rödglimmande med svartgula inslag syns de lång väg och erbjuder en vacker detalj att vila ögonen på. Om man lyckas se dem bakom granitblocken som stenhuggarkonstnärerna placerat på tomten.

En imponerande röd tulpan

Nu vidare på nya äventyr!

4 kommentarer:

 1. Fina naturbilder rakt igenom. Jag försökte mig på humla på maskros idag men det gick inte alls. Tulpanbilden är nog min favorit här.

  Fråga, vad är det här för en växt? Mindre än Styvmorsviol. http://goo.gl/5EQ97E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag är ledsen men jag såg inte ditt meddelande via Hangout förrän precis nyss. Där svarade jag att det kan vara mandelblomma, men du bör nog bildgoogla det för att jämföra med hur det såg ut "på riktigt" när du fotade den lilla vita blomman. Storleken kan vara avgörande. Annars är jag lite mer osäker och svävande...

   Radera
 2. Jag skall kolla upp nu och se vad det kan vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, en titt i min flora (inte bordsmargarinet förstås) gav inte mycket mer. Det blir lite svårt när inte storleken m.m. är helt uppenbar för mig. Men kanske leder min gissning dig vidare till rätt svar? :-)

   Radera