Jag har haft en fantastisk resa och upplevelse. Problemet efteråt är att närma mig presentationen av resan på ett smakfullt och intressant sätt. Kanske är jag naiv som tror att bilderna kan intressera någon annan än familjemedlemmarna. Möjligtvis lyckas jag inte hålla den nivå på materialet som jag vill eller har ambitionen att klara av. Mitt sport- och naturfoto är mig mer bekvämt än turist- och sightseeing-fotograferande. I denna genre har jag inte mycket på fötterna...
En resebetraktelse, del 2
När du ser på bilderna i det föregående inlägget slås du förmodligen av hur molnigt det tycks vara. Vi kom till Kroatien bortskämda med ett helt makalöst sommarväder på hemmaplan. Kroatien å sin sida har haft ett rent uselt sommarväder med deras mått mätt. Vår oro (väderspänning...?) inför ankomsten behövde inte besannas, ett åskregn samt två regnskurar blev det sammanlagt under två veckor och inte många tappade sol- och badtimmar! Mellan 27-31 grader är knappast vad vi stigtomtabor tycker är dåligt väder.
För det mesta var det blå himmel! |
Gårdagens inlägg tarvar dels en ursäkt för att jag använde en bild av misstag som jag redan visat ett par dagar innan, dels en utläggning om de överfulla stränderna. Resmålet Baska Voda är populärt och det kan omöjligt rymmas fler personer där samtidigt. Stränderna är oftast väldigt smala/tunna och på de flesta ställen går det bara in två eller möjligtvis tre rader av solande gäster. Det gör att alla behöver yta på bredden och vi i familjen Jansson gick ofta ganska långt för att hitta luckorna på stränderna. Förutsatt att vi inte hyrde solstolar och ett parasoll förstås, för dessa fanns i regel rakt nedanför hotellet. För 80 kuna (lokala valutan som motsvarar en hundring ungefär) kunde vi hyra 2 stolar och ett parasoll. Överkomligt men inte alltid nödvändigt enligt vår mening.
Vid ett par tillfällen lät vi döttrarna simma ut till en av de "hoppborgar" som fanns mellan Baska Voda och Brela. Det kostade en slant att vara där en timme men tjejerna tyckte verkligen det var kul. Också ett sätt att roa sig kring vattnet.
Roligt för både gammal som ung |
När man är iväg utanför hemmet och det egna köket får födovalet ett annat fokus. En hel del av charmen med utlandsresor är käket (om man inte får i sig något olämpligt och skaffar sig den klassiska turistmagen förstås.) Jag är nog gammalmodig för jag förstår inte riktigt vitsen med all inclusive eftersom det roliga är att testa olika restauranger och sätt att laga mat. Vårt lägenhetsboende innebar även ett visst självhushåll och då krävs det att man hittar rätt bland hyllorna i livsmedelsbutikerna. Ett halvt nöje bara det! Är det här yoghurt? Ser detta ut att vara margarin? Är det mjukost? Kan man steka den här korven eller är det pålägg? Går det att dricka det här och hur mycket alkohol riskerar vi att stjälpa i barnen om vi serverar denna juice? Och så vidare.
Varubilarna stod på rad kl 07.00 utanför bl.a. Konzum i Baska Voda |
Stranden utgjorde mysig plats för en av många bra restauranger i Baska Voda |
Förutom många bra restauranger, och något enstaka exempel på motsatsen, fanns massor av barer och caféer. Det enda vi inte såg, och inte heller saknade, var krogar och dansställen. Om jag inte har fel tror jag man behöver besöka de lite större städerna, t.ex. Makarska som har ca 15000 invånare, för att hitta denna typ av nattligt uteliv.
Till våra barns förtret tillät vi dem inte att äta av kulglassen som såldes runt om på gatorna. Likaså köpte vi inte frukt på gatan utan att först skölja den mycket noga. Ving avrådde från glass om det inte handlade om förpackad sådan och jag leker inte med risken att få Hepatit E. No way. Det gjorde uppenbarligen de flesta andra för det köptes glass i enorma mängder och folk åt vindruvor, jordgubbar, persikor, nektariner m.m. utan så mycket som en vattendroppe att skölja av med innan förtäring. (Det gör jag inte ens här på hemmaplan...)
Glassen såg väldigt aptitlig ut i alla fall |
En irriterande detalj som inte gick att värja sig mot var all rökning. På vårt hotell skiftades boendet efter en vecka och de skandinaviska grannarna byttes ut mot storrökande öststatsbor. Jisses vad det röktes överallt, det måste ha handlat om limpor per person och dag. På stranden, under måltider, på balkonger, på gator och så vidare. Vi har snabbt vant oss av med passiv rökning här i Sverige och det är befriande.
En liten by i Baska Vodas storlek som invaderas av sommargäster får hantera vissa praktiska men nödvändiga detaljer för att allt ska funka. Biltrafiken och parkeringseländet återkommer jag till i ett framtida inlägg men idag koncentrerar vi oss på något så flashigt som renhållning och sopor! Jag är full av beundran över hur de hanterade detta och slutresultatet varje morgon vid 8-tiden var oklanderligt. Kudos. Inte nog med att stränder, trottoarer och gator fick ta emot en massa skräp som vi(ssa) släpphänta turister droppade utan ovanpå detta kom alla dessa pinjeträd som jättebarrade något kopiöst. Varje morgon i tidig timma klev en armada ut med sopkvastar, skyfflar och säckar och sedan syntes inte ett spår av gårdagens och nattens mayhem. Likadant var det med sopbilarna som tömde de överfulla soptunnorna med en frekvens som ingen svensk kommunalbudget skulle klara av, någonsin.
Handplockning av skräp på östra stranden i Baska Voda |
Kvast och sopskyffel och en del idogt arbete löste turistsoporna varje morgon |
När vi närmade oss sista kvällen i Kroatien hade månen växt till sig så att den nästan var full. Jag hoppades att det skulle vara en molnfri kväll och fick nästan uppleva detta. Tyvärr fick jag inte kläm på avbildningen men det kan ju inte månen rå för. Min gamla Canon 50D har inte toppkapacitet när det gäller brus och höga ISO men den kan inte skyllas för resultatet utan det är snarare mina egna tillkortakommanden. Du ser en del brusiga kvälls- och nattbilder i bildgalleriet på Flickr men det är vad jag har som minnen och det får i detta sammanhang duga.
Augustimåne över hamnen i Baska Voda |
Till vår oförställda glädje var det en marknad under lördagskvällen som skilde sig markant från den vanliga krimskramsförsäljningen. Här handlade det istället om hantverk och lokalt ihopknåpade saker, mat m.m. Och uppträdanden av både folkdansare och musiker. Ett minne jag bär med mig och som tyvärr inte gick att göra rättvisa med kameran.
Kroatisk folkdans |
Lokalt producerad honung såldes på marknaden |
Jag närmar mig slutet på mina resebetraktelser och känner att jag studsar omkring som en squashboll mellan fyra väggar och utan någon direkt röd tråd i texten. Därför drämmer jag till med en sista och totalt avvikande rekommendation. Badskor! Denna fotbeklädnad ska absolut köpas på plats om du tänker dig att bada längst Kroatiens kust. I första hand är den tunna skon till för att undvika att få in de giftiga sjöborretaggarna i fötterna men de skonar också fotsulorna från stenarna och de ojämna klipporna som utgör badmiljö. Kostnaden är ungefär 50 kuna (ca 60-65 SEK) och de är värda slantarna. Säljs överallt så du behöver inte leta länge. När vi var i Jugoslavien för 25 år sedan fanns inte dessa utan då fick man försöka bada i flipflop eller liknande sandaler vilket inte är det lättaste...
Mina badtofflor, sköna att gå i men lite mysko att simma med. |
Vi såg flygplatsen utanför Split en sista gång och tackade för att vi hade söndag som avresedag. Tydligen kan incheckningsköerna ringla långt utanför terminalen på lördagarna. Det är ingen stor flygplats men i jämförelse med Norrköpings flygplats så är den enorm.
Mobiltelefonkamerabild genom bussfönstret på Splits flygplatsterminals yttre |
Stående väntan för att få borda planet hem |
Nu behöver jag någon dag på mig för att välja ut och redigera fler bilder till nästa inlägg. Vilken kategori det blir närmast vet jag inte ännu men en del havs- & landskapsbilder finns det att visa, likaså en del natur- och makrofotografier. Sedan får jag inte glömma de mer udda bilderna eller actionfotograferingen jag fick ute på ön Brac. Och vackra Jelsa på ön Hvar kommer att släppa ifrån sig en del bilder tillsammans med de mer sparsamt hållna familjebilderna. Hoppas det kan locka till fortsatt läsning!
Hej Lasse! Tur att man har semester då dina inlägg är både många och långa ;-)
SvaraRaderaHar tyvärr inga erfarenheter av Balkan-länderna utan detta är helt nya områden för mig och därför extra kul att se. Kan inte se några större avsaknader av dina ordinarie kameror heller utan det funkar bra med äldre prylar också. Alla charter-resor är ju "turistiga" men ni verkar ha fått lite inslag av lokal anknytning också vilket är kul att se. Ser fram emot att se återstoden av resan, speciellt nu när vi inte har någon extraordinär värme kvar att glädjas (eller förfäras) åt på hemmaplan...
Hej Jimmy! Jag vet inte varför dina 2 senaste kommentarer inte "fastnar" här i kommentarsfältet. Jag får som vanligt en blänkare om kommentarerna via min mailadress, men de syns liksom inte här i bloggen... Jag har tagit mig friheten att klistra in din kommentar från mailet i detta inlägg.
RaderaJo, inläggen är långa. Kanske för långa och tråkiga för den halvintresserade. Allra mest orolig är jag att alla bilder jag valt ut från resan och delat upp i kategorier ska vara för många och tråkiga att titta på. Nu hamnar en del av dem här i bloggen, inte fler än vanligt, men de andra lägger jag in på Flickr efterhand som jag redigerat dem.
Balkan är häftigt! Hiskeligt naturskönt och säkert spännande inåt landet också, men i mitt fall har det blivit kustbesök eftersom bad i Adriatiska havet är åtråvärt. :-)
Min Canon 50D har en del skumma saker för sig. Bilderna blir lite hårda och sensorns dynamiska egenskaper är inte toppen vilket bl.a. resulterar i att ljusa partier snabbt blir utfrätta. Självklart fotar jag i RAW-format, det blir en del fix av bilderna i efterhand men allt går liksom inte att rädda upp. Ändå tycker jag kameran duger i hög grad till mig och mina simpla behov. Superzoomen (18-200 mm) är varken särskilt skarp eller bra vad gäller kromatisk aberration m.m. I vidvinkligaste läget blir det inte direkt raktecknande. Men återigen så är det flexibelt och passar för turistens lättare kamerapackning.