söndag 19 oktober 2014

Svettig oktoberpromenad

Det är lite glest med uppdateringar här på bloggen. Och precis lika glest är det med fotograferingstillfällen just nu. Mitt i helgens flyttbestyr (mer om det lite senare i inlägget) passade jag på att mjuka upp stela benmuskler med en långpromenad under söndagsförmiddagens senare timmar.

Rosenspirean hemmavid trivs i värmen

Den regniga natten övergick i uppehållsväder och 15-gradig värme. Jajamensan, det blev t-shirt efter 20 minuters promenad idag. Runt nacken hade jag hängt min 5D Mark II och mitt 50 mm/1.4-objektiv. För säkerhets skull hade jag även med mig min ryggsäck med macro och vidvinkelzoom. Dumt, de kom aldrig till nytta.

Asp vid kanten av TGOJ-banan

Av hösten återstår det ännu mycket men den mesta färgprakten har flyktat och lagt sig som ett tjockt lager på marken.

Lönnen täcker marken med sina tidigare så gröna löv

Någon gång den senaste veckan har det skördats fodermajs på fälten runt Skillra och Åsby. Kvar fanns stubbar som under dagen plöjdes ner med stor noggrannhet. Den bruna sidan kom upp och det är på väg att bli precis så färgfattigt och dystert som man kan förvänta sig i övergången mot november. Lägg därtill en gråmulen himmel så är bilden komplett.

Här vänds stubbåkern efter fodermajsen ner
En och annan kolv undkom tröskans käftar

Jag har verkligen njutit av dagens promenad. Trots de något dystra yttre omständigheterna var det väldigt skönt att hinna med att sträcka på benen, få frisk luft och chansen att fota. Ett tag funderade jag på att åka med bilen till någon av de närliggande sjöarna men sedan bestämde jag mig för att idag var promenaden viktigare än att få fina bilder.

Kohagarna runt Skillra gapar tomma

Jag kan misstänka att årskalvarna som gått i hagarna runt Skillra nu mött sin skapare. Eller slaktmasken om du så vill. Jag gissar det i alla fall utifrån att jag såg ett temporärt hägn i kanten av en av hagarna där jag sist såg dem.

Temporärt hägn i en av beteshagarna vid Skillra

Vi var många som njöt att motion och frisk höstluft idag. Jag lyckades inte gå ikapp någon men fick se mig passerad av några stycken samt mötte ytterligare några andra som valt en motsatt väg. Det blir lätt så att stoppen för att titta på omgivningarna och letandet efter vinklar för ett foto sinkar en smula.

Nedanför Prästgården var en hund ute och rastade sin husse

Jag fotade två ideligen återkommande motiv när jag kom till Mårtenstorp. Deras björkdunge är vacker oavsett årstid och gårdens invånares intresse för att pyssla om ägorna syns också på utsidan av uthusen.

Björkdungen vid Mårtenstorp
Mjölkpallen vid Mårtenstorp

Allt var inte svartvitt och dystert idag. Höstfärgerna ploppade fram lite här och där. Om höstfärgernas schackdrottning är lönnarna så motsvarar de stora asparna schackspelets bönder. Förbaskat nödvändiga och bra att ha för en framgångsrik höst. De tunga gula färgerna kan vi tacka asparna för.

Asparna i bakgrunden levererar trots att vi passerat mitten av oktober

Lite blomsterprakt står fortfarande att finna i naturen. Mer lätträknade än under juni men trots allt förekommande lite här och där. Ingen macro-fotografering idag utan istället 50 mm-objektivets bredare perspektiv.

Baldersbrå i kanten av stubbåkern

När jag svepte (nåja) förbi strutsfarmen gick avelsdjuren och pickade för glatta livet. Hanen hade som vanligt uppsikt på passerande medan honorna oavbrutet letade mat. Jag har skrivit det förr och jag gör det igen; vilken surrealistisk syn mitt i det sörmländska landskapet!

Stigtomta-struts ägd av Stigtomta Struts

Denna helg har så när som på söndagens promenad ägnats åt en flytt. Snarare två flyttar. Jag och hustrun (samt ytterligare andra släktingar) har hjälpt min gamle mor och hennes särbo att flytta in i en lägenhet på den nybyggda anläggningen Myntan i utkanten av Nyköping. Ett s.k. trygghetsboende och det är riktigt fint och fräscht. Utsikten över Nyköping och fjärden är inte så pjåkig.

Söndagseftermiddagen bjöd mörka skyar över Nyköpings hamn och fjärd

Jag laddar för en hektisk vecka. Något som lockar en bit fram är lite ny kamerateknik som jag kommer att få lägga vantarna på. Allt är inte mitt men det ska bli kul att testa och lära mig mer om! Tills dess blir jag glad om det ges några korta tillfällen till fotografering.

Tack för idag!

4 kommentarer:

  1. En av min pappas klasskamrater var struts-uppfödare här i Haninge i många år. E¤n annan av hans klasskompisar köpte både strutsar och en påfågel av honom. Tack för info om baldersbrå, trodde nog att det var prästkragar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bor nära en strutsfarm men har aldrig ätit strutskött (vad jag vet.) De är hur som helst kul att stå och titta på och jag vet att det inte är ovanligt att folk åker förbi med bil för att titta på de udda fåglarna.

      Prästkragarnas tid är nog förbi denna säsong. Baldersbrå är en åkerväxande och tålig sak som inte ger upp i första taget. I åkerkanterna kan även kamomill återfinnas men den sorten är lite mindre.

      Radera
  2. Det finns fortfarande växter som förgyller den grå hösten. Härliga syner i väntan på vintern.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även när växterna vissnat kan de utgöra fina plattformar för den kommande frosten och snön i vinter. Det brukar möjligtvis vara en period i november som enbart känns tung och dyster ur ett naturperspektiv. Om nu inte vintern blir av den mildare sorten för då känns det som att november upprepar sig ända tills det åter blir vår i skiftet mars/april...

      Radera