tisdag 11 november 2014

Lunchdate

Dagens lunch tillbringade jag i sällskap av en stabil(iserad) ny bekantskap. En aning vidvinklig. Skarp och det gick att komma riktigt nära också. Lite mörk i kanterna kanske men inte så det störde mig. Bra där.



Att min date på lunchen var ett objektiv har du nog listat ut. Till jobbets nya fotoutrustning köpte jag in ett vidvinkelobjektiv som jag inte testat tidigare, Canons EF 24/2.8 IS USM. Inte svindyrt som Canons L-märkta objektiv men inte heller jättebilligt.



Närgränsen på objektivet är endast 20 cm vilket jag tyckte var en trevlig detalj när jag testade det i samband med en halvtimmespromenad i gråvädret. Bakgrundsoskärpan bra för att vara ett vidvinkelobjektiv.



På full öppning vinjetterar det en del men inte så mycket att det gör ont i mina ögon. Objektivet har stabilisering (IS i Canons värld) och det kanske kan vara bra. Det är något jag inte har på många av mina objektiv och skulle jag propsa på att ha det skulle det i så fall vara på teleobjektiven i första hand.



Dagens bilder är fotade på väg till och från den inlösta och övergivna gården Stora Berga. Där stenhuggarkonstnärerna borde hålla till. Inte ett stenhugg har noterats från min sida. Kanske att något stenblock flyttats hit eller dit sedan i somras.



Bilderna är i stort sett helt obeskurna i dagens kollektion. Ett par av bilderna har jag rätat upp en aning innan jag sedan minskat ner dem till en mer webbanpassad storlek. Jag tänkte att det kunde vara bra att se hur vidvinkligt ett 24 mm-objektiv är på en fullformatskamera. Om någon nu är intresserad...



Lite distorsion kan ses i annars räta linjer. Inte heller detta är extremt men värt att se upp med beroende på vad man fotar. Objektivet bör i alla fall funka finfint till miljöfotografering av produkter. Hoppas jag.

Over and out!

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack!

      Objektivet var en positiv överraskning. Närgränsen var det jag inte läst på innan jag beställde och där blev jag mest glad över möjligheterna. Synd bara att solen försvann straxt innan jag gick ut på den korta lunchrundan med kameran. :-)

      Radera