torsdag 7 april 2016

Vardagspromenad med dottern

I tisdags eftermiddag och kväll blev det plötsligt vår. Vi hade 13 plusgrader på termometrarna, sol och vindstilla. En omvänd mellandag då både måndagen och onsdagen var betydligt kärvare.Jag blev inspirerad att ta en långpromenad direkt efter jobbet och det förde med sig att även 12-åringen följde med. Trevligt. Vi gick den s.k. Salingerundan eftersom det under april också finns en frågetävling kopplad till denna sträcka. Givetvis vill vi vara med att tävla om priser som delas ut på Valborgsmässoafton vid orienteringsklubben OK Hällens klubbhus.

Vårlök
Scilla (blåstjärna)
Snödroppe

Jag slet med mig kameran, förstås, med monterat macro-objektiv. Bilderna här ovanför avslöjar säkert den riggningen. Särskilt många närbildsmotiv hittade jag inte utöver de odlade blommorna du nu sett bilder på. Nu har jag fotat så vansinnigt mycket med detta 100 mm-objektiv att jag inte har några problem att även använda det till snäva landskapsbilder. Om det blir bra eller inte är en helt annan sak.

Fy bubblan vad det började lukta när de spred gödselvattnet på åkrarna
Det var, trots gödselstanken, vackert i kvällsljuset

Redan innan solen gått ner på tisdagskvällen avslöjade sig nattens och onsdagens dretväder. Från sydväst rullade tunga moln in men de störde endast marginellt vår sinnesfrid där vi trampade fram i jordbrukslandskapet.

Fyra fåglar i sträck nära centrum av bilden

Jag hade med mig den av familjemedlemmarna som är mest motsträvig när det kommer till att synas framför kameran. Efter lite lirkande fick jag i alla fall möjligheten att ta en porträttbild. Under den bråkdel av en sekund som detta tillstånd rådde gällde det att vara på hugget.

Lovisa med kvällssolens varma sken i ansiktet

Min gissning är att jag både kommer att ha Lovisa och macro-objektivet som sällskap på fler promenader i framtiden. Kanske inte samtidigt men det är inte det viktigaste. Nu håller vi tummarna för att vi vinner första och andra pris i den pågående tävlingen!

8 kommentarer:

 1. Kalasbilder rakt igenom. Du får skicka traktorbilden till bonden, han/hon blir säkert glad. Gillar verkligen macrobilderna. Jag beställde en Canon 6D idag. Lite tack vare dig. Jag har två objektiv som passar. Pannkaksobjektivet och 85mm-linsen. Nu måste jag kanske köpa ett ytterligare objektiv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stefan, vad kul att du gillar bilderna! Det kanske låter knepigt men jag har inte koll på vem som odlar på alla olika fält runt Stigtomta. I fallet med de två enorma John Deere-traktorerna som körde gödselvatten så stod det Gummersta på dem vilket är en gård 12 km från Stigtomta. Arrenden och centraliserade storjordbruk är vad de kvarvarande bönderna får förhålla sig till, antar jag.

   Vad kul för dig med en ny kamera! En 6D kommer att ge kalasbilder när du vält trimmat in dig på den. Fullformat ger verkligen någonting extra, det är i alla fall min absoluta övertygelse. Någon gång i framtiden kanske jag har råd med en sportkamera i det formatet, t.ex. en begagnad 1D X, men dit är det fortfarande långt. Jag hoppas du hittar något objektiv att leka med tillsammans med det nya kamerahuset. Ett 50 mm normalobjektiv, t.ex. f/1.8, ger verkligen kort skärpedjup och plötsligt kommer du att märka att 50 mm verkligen är ett "normalobjektiv".

   Radera
 2. Beställde via nätet så den kommer väl på måndag eller tisdag. En flickrkontakt har lovat att rengöra min sensor på den gamla kameran, så nu går jag snart omkring med två kameror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft nytta av dubbla kamerahus vid några få tillfällen. Framförallt vid idrottsarenorna men också vi de extremt få tillfällen då jag mingelfotograferat.

   Vid promenader och utflykter med foto som syfte är oftast bara ett kamerahus är med, däremot kan en ryggsäck med flera objektiv förekomma. Några gånger har jag dock haft ett kamerahus med som reserv, och den tryggheten kan vara skön att känna även om aldrig reservkameran behöver användas.

   Radera
 3. Sitter och kollar runt på någon ny och passande zoom till den nya kameran. Det finns ju en del att välja på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, zoom till fullformat finns och det handlar väl mest om i vilket intervall och vad det får kosta. En 200-400 mm-zoom skulle sitta fint men den kostar ju som en mindre bil... :-/

   Radera
 4. Svar
  1. Du har rätt! På sätt och vis... 😊

   Radera