lördag 2 juli 2016

Fyra matcher på en vecka

När det blivit sommaruppehåll för flicklaget i fotboll som jag är involverad i fanns plötsligt tid för lite hobbyutövande av delvis annan karaktär. Ett uppdämt behov att bevaka den lokala fotbollen pockade på och löstes genom att jag mellan den 22-29/6 for runt och hann fotografera fyra matcher. Det är kanske inte jättemycket men med tanke på att det innebär 4-5 timmar per match i efterarbetet och bloggskrivandet så är det onekligen en tidskrävande kraftansträngning.

Det började med att jag åkte till Katrineholm, cirka 35 minuter bort från mitt hem i Stigtomta, och tittade till IFK Nyköpings fotbollsdamer då de mötte Sörmlandskonkurrenterna DFK Värmbol i division 1. Duggregn och väldigt låg himmel under onsdagskvällen. Fotografiskt innebar det svaga ljuset att ISO-talet fick skruvas upp rejält.

Denna bild valde jag ut för att Amanda Johansson t.v. nu skrivit på för Hammarbys damer i Elitettan
Filippa Sjöbergs blick efter att ha gjort mål gör allt för denna bild

Om jag tyckte att ljuset var dåligt under onsdagskvällen blev det etter värre på söndagskvällen då Stigtomta IF tog emot Tystberga GIF U i division 6. Ett regnmoln vandrade in över byn och i andra halvlek var ljuset inte bättre än någon halvtimme efter solnedgången. Hmmm, vi är ju i midsommartid och då kan man ju tycka att det ska vara ljust och fint även på kvällarna...

Ibland blir det lite småroligt då man fryser ett ögonblick med kameran
Regnigt och gråmulet i midsommartid

Desto ljusare blev det på måndagskvällen då jag åkte till Råbyborgen i grannbyn Råby. Solen sken över den idylliska fotbollsanläggningen då Råby-Rönö IF tog emot Trosa-Vagnhärad SK U i division 6. Hög trivselfaktor och ett tillfälle som verkligen får mig att gilla detta med matchbevakning.

Delar av publiken på Råbyborgen
Ännu ett fryst ögonblick ute på fotbollsplanen

Min odyssé i den sörmländska fotbollen avslutades i onsdags med en match på Hagstumosse i Gnesta där Gnesta FF:s damer mötte Nyköpingslaget Hargs BK i division 3. Växlande molninghet och matchstart klockan 19.30 innebar inte några jätteproblem då ljuset var helt okej under huvuddelen av matchen.

En bild som blev min personliga favorit efter division 3-mötet

Jag har valt att konvertera bilderna i dagens inlägg till svartvitt. För mig lite småintressant att testa då jag nästintill aldrig gör så med mina fotbollsbilder.

Samtliga bilder är tagna med min Canon 1D Mark IV och mitt 300 mm-objektiv. Denna kombo funkar "otäckt" bra, åtminstone så är det min slutsats efter någon månads användning. Tryter ljuset är det en utrustning som ger lite marginaler. Enda nackdelen är tyngden eftersom jag valt att handhålla när jag fotar. Visst har jag testat enbensstativ men det blir mindre rörligt och flexibelt och inte helt bekvämt att sitta med framför sig. Jo, låg ställning är att föredra bredvid fotbollsplanen och jag sitter i regel på knä när jag fotar fotboll.

Nu ser det ut att ebba ut med matcher på ett tag. Eventuellt blir det rugby kommande helg under SM-veckan i Norrköping. Definitivt värt att åka några mil för och jag har ansökt om ackreditering.

2 kommentarer:

 1. Ha ha, fin dansbild i Herr-matchen. Väldigt typisk Midsommabild, funkar fint i svartvitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid bra att hålla ögonen öppna runt ett idrottsevenemang. Allt behöver inte koncentreras till planen och idrottsutövarna, det kan även finnas motiv runtomkring som t.ex. på publiken under sina paraplyer med midsommarstången i bakgrunden.

   När man som jag fotar runt 400-600 bilder på en fotbollsmatch borde åtminstone någon ruta bli lite kul eller överraskande. Det är givetvis inte så alla gånger men det är i alla fall något som lockar och som man hoppas på.

   Radera