måndag 4 juli 2016

Oemotståndlig lavendel, orkidéer och omelettägg

Nu blommar äntligen lavendeln igen. Inte nog med att växten doftar fantastiskt, de skira små blommorna är otroligt fina. Nu är det dock inte mina åsikter om lavendeln som räknas utan alla insekters. De kan helt enkelt inte stå emot lockelsen som lavendelns nektar utgör. Tydligen.


Efter att ha analyserat och väntat ut ett förmodat regnmoln i väster tog jag mod till mig och drog iväg på en promenad. Jag fick sällskap av den näst yngste dottern som dock valde cykel som fortskaffningsmedel. Promenaden föregicks av insektspaningen i lavendeln och en bild på kvastskaftet på farstukvisten som nu fått en blomman-för-dagen att omöjliggöra sopande de närmaste månaderna.

Blomman-för-dagen har lagt beslag på kvastskaftet
Jag gick och dottern cyklade

Vi tog oss runt vid Mårtenstorp, strutsfarmen och skroten. En trevlig promenad som tar flanören förbi ett flertal intressanta ställen. Nu riktades våra ögon lika mycket framåt som i vägrenen eftersom smultronen mognat. Jag noterade också att fodermajsen nu börjat växa till sig rejält. Den grödan kommer inte att skördas förrän sent i höst och har lång tid kvar innan den är fullvuxen.

Fodermajsen börjar nu skjuta i höjden

För exakt en månad sedan stod vi ute på Stora Karlsö och hoppades på att få se blommande orkidéer. Tyvärr var de redan utblommande ute på den karga kalkstensön. I en kohage bredvid det gamla ladvärnet blommar de istället en månad senare här hemma i Stigtomta.
Vid strutsfarmen gick strutsarna obekymrat runt i sina stora hägn. Som vid ett tillfälle tidigare för något år sedan upptäckte vi två strutsägg i hörnet av ett av hägnen. Där kan man snacka om omelettägg!

De enorma strutsäggen borde ha haft något referensmaterial för att man ska förstå av bilden hur stora de är

Framför hästgården Stentorp stannade jag till och tittade på hur vacker kornet är när det nu växt upp. De långa spröten som sträcker sig över axen skiftar i djupa gröna färger för att övergå i gulröda toner högst upp. I rätt kvällsljus bildar kornåkrarna böljande hav av sommarvarma kulörer. Nu var solen bakom ett moln och klockan var inte tillräckligt mycket för att ge det där varma kvällsljuset. Nåja, det kommer fler tillfällen att fånga det jag försöker beskriva i ett foto.

Kornåker framför Stentorp

En trevlig promenad i raskt tempo, tack vare min dotters ivriga cyklande, blev dagens höjdare. Imorgon väntar kanske något nytt miniäventyr, vem vet?!

2 kommentarer:

 1. Ja varför resa bort för att få se världen, väntar man bara tillräckligt länge kommer värden hem till dig. I alla fall orkidéerna. ;)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orkidéerna i kohagen hemmavid har jag iakttagit de senaste åren. Förvånansvärt tätt växer de där. Enda hindren är om kossorna går i hagen, vilket de inte gjorde denna gång, och att man måste inta krypläge för att ta sig under elstängslet. Hur det än är så är det enklare att se dessa orkidéer än att åka färja, bil och båt för att ta sig ut till Stora Karlsö... ;-)

   Radera