tisdag 26 juli 2016

Idrefjäll och Nipfjället

Finns det något att se och göra på Idrefjäll när det inte är vinter? Nja, det tycks som om skidanläggningen hittat en ny huvudmålgrupp att bearbeta och attrahera men hit hittar även barnfamiljer, hästintresserade och skidlandslagets juniorer som inte vill annat än att åka rullskidor på sommaren.

Idre Fjäll sommartid

Jag har varit uppe på fjället tidigare. Dels för 15-talet år sedan då vi tittade till sommar-Idre men även för 30 år sedan då jag i februari var med kompisar i Fjätervålen och åkte skidor. Fjätervålen ligger inte längre ifrån Idres stora skidbacke än att vi tog oss dit med bil och åkte där några dagar. Mina skidåkningsskills (eller snarare brist på) har jag behandlat tidigare i denna blogg och fördjupar mig därmed inte mer i dem. Min tvillingsyster däremot är årlig besökare på Idrefjäll och hon ville ha en bild från toppen av berget i år när sommaren dominerade landskapet. Ja ja, vad gör man inte för sin syster?

Nästan på toppen av Idrefjäll med Nipfjället och Burusjön i bakgrunden

Jag ska inte gå händelserna i förväg. Innan toppförsöket, till fots vill jag också understryka, så gick familjen i samlad trupp till inhägnaderna där vi förväntade oss att se kaniner, kossor, får m.m. Endast fåren gick där och bräkte medan alla andra hägna stod tomma. Tillfälligt, tror jag i alla fall. I de relativt nybyggda stallen fanns dock några hästar (medan huvuddelen var ute med turister på en ritt/rutt).

Smart idé för vintern; "Ski in - Ride out"

Det explosionsartade intresset för terrängcykling har fångats upp av Idre Fjäll som på detta sätt får bra beläggning även under sommaren. Många var de, i varierande åldrar, som skavde på sina mountainbikes i backen. De bekväma tog liften upp till toppen och rullade ner men de mer hurtiga trampade upp på den nyanlagda stigen mot toppen. För att finputsa tekniken på cykeln har en större yta växt upp där guidade lektioner sker för vetgiriga barn och vuxna. Imponerande!

I bortre änden av banan höll Idre Fjäll fortfarande på att bygga
Bra bromsar och god nedförsteknik krävs för att inte nå backens botten i 300 km/h...

Jag sökte mig upp för backen, inte bara för min systers krav utan även av ren och skär nyfikenhet. Jag ville se hur den stora och filtbeklädda snöhögen såg ut uppifrån. Snö under en tjock vit filt? Jodå, flera stycken finns på fjället för att få en head start när vintern närmar sig. Märkligt.

På Idrefjäll hittar man flera filtklädda snöhögar

Vi gav oss av från det ena fjället för att ta oss upp till nästa. Från Idre är det inte långt till Nipfjället och dit går Sveriges högsta bilväg. Denna grusväg tar dig upp till kalfjället och passerar även den synbarligen fellutande Trollvägen.

Nipfjällets avlånga rygg
Till toppen av Nipfjället kan man ta sig till fots från parkeringen vid vägs ände

Vi gjorde inget försök att gå upp till toppen av Nipfjället. Istället gick vi runt bland de staplade stenarna som fanns på andra sidan parkeringen. Märkligt men också en aning förtrollande att se dessa små stenstaplar med mäktiga Städjan i bakgrunden.

Stenstaplar vid Nipfjället
En aning skivomslagsinspirerad bild med Lovisa, Städjan och Alva i bild bland stenstaplarna

Jag fascineras av miljöer som inte alls liknar de vi har i hemtrakterna. Alltså blir jag hänförd när jag kommer upp på kalfjället. Vet liksom inte var jag ska rikta blicken. Efter att ha monterat på macro-objektivet på kameran var jag även nere i den extremt lågväxande vegetationen på marken.

Dvärgbjörk

Efter besöket på kalfjället åkte vi ner till den närliggande Burusjön och fiskade några timmar. Jag flugfiskade i utflödet där jag hade ett riktigt roligt fiske med några öringar på kroken (dock utan att de uppfyllde minimistorleken).

Ett litet bildgalleri är färdigställt som visar fler bilder från Idrefjäll och Nipfjället och du hittar dessa bilder HÄR>>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar