onsdag 27 juli 2016

Mot Ramundberget

Under onsdagen i veckan som passerat tog vi oss från Idre i Dalarna till Ramundberget i Härjedalen. En bilresa längst väg 311 mellan Idre och Tännäs som jag nästan skulle kunna göra reklam för. Det är väldigt fjällnära, vackert och vildmarkslikt på denna väg. Det som talar emot är kvalitén på vägen, tyvärr. Som på så många andra ställen i Sverige är det tjälskott, lagningar och uteblivna lagningar som gör resan hoppig och skakig.

På vår väg norrut stannade vi för att fota renar och fäbodar vid ett tillfälle

Vädret hade så här långt under veckan stabiliserats för varje dag som passerat. Solen gassade och bidrog till en ytterligare positiv bild till omgivningarna. Det är få miljöer som skiner upp i gråmulet väder med regnskyar som sätter tonen. Vi gled fram genom Sveriges högst beläghna by, Högvålen, innan vi svängde av i Tännes via Funäsdalen upp mot Bruksvallarna och därefter till vägs ände i Ramundberget. Snubblande nära Norge med endast några fjäll emellan brödrafolken.

Ett sidoflöde till Ljusnan med Skarsfjällen som tornar upp sig i bakgrunden

Vi inkvarterade oss på Fjällgården som bokats för länge sedan. En dyr men mycket passande paketlösning för tre dygn med halvpension, goodiebags för barnen, liftkort för en resa, matsäckspaket, 3-rättersmiddagar m.m. ingick. Det fjällnära hotellet bjöd på toppenservice i familjär och gedigen miljö. Ja, jag måste faktiskt lyfta dem till skyarna för det var verkligen toppen!

Fjällgården med restaurangdelen till vänster
De väl tilltagna ytorna för umgänge gav plats för spel, vila och prat
Familjerummet med plats för 4 var rejält

Vi bekantade oss med omgivningarna genom att ta en promenad längst bygatan och ner mot älven. En golfbana, campingplats och uteträningsplats kilade in sig mellan älvkant och övriga skidnära faciliteter.

En av golfbanans utslagsplatser i kanten av Ljusnan

Precis som i Idre förekom både rullskidor och mountainbikes. Framförallt cyklisterna hade många leder att välja på och jag börjar långsamt förstå det roliga med att cykla på detta sätt.

Rullskidor i Ramundberget
Många väljer uppenbarligen terrängcykel nuförtiden

Jag köpte vandringshäfte och fiskekort i receptionen på hotellet. Kanske borde vi kompletterat även med en fjällkarta men det får bli en annan gång. Vi avnjöt en ypperligt vällagad middag och sjönk trötta ner i fåtöljerna för ett parti Yatsy. Har jag sagt att vår yngsta dotter aldrig kommer att få spela Yatsy med oss igen...?

Vegetabilier i fjällmiljö

Ett litet bildgalleri med renar, fäbodar och Ramundbergs-bilder hittar du HÄR>>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar