fredag 8 september 2017

Bländare f/2,2

Förutom temat "ännu en promenad i närområdet" finns en sammanhållande länk i dagens blogginlägg. Alla bilder är tagna med mitt 135 mm-objektiv inställt på bländaröppning f/2,2. Det blev en "grej" efter några bildfiler på minneskortet och då behöll jag inställningen även om några bilder hade tjänat på en mindre bländaröppning och därmed större skärpedjup.

Solrosorna hemmavid signalerar höst på ett allt tydligare sätt

Torsdagen kom att bli en dag med känslor åt alla håll och kanter. Uppåt och nedåt, bra och dåligt. Så är det i livet emellanåt. Jag reflekterade i kvällssolens sken och insåg ännu en gång hur värdefullt det är att komma ut i naturen.


En eftersläntrande rallarros

De spröda blåklockorna så här års är något alldeles extra för mig

Av olika skäl har jag intensifierat mina önsketankar om ett nytt kamerahus. Jag vet vad som finns men inte vad jag borde ta sikte på härnäst. Att jag håller mig inom Canon-världen är säkert, det är bara att titta på alla objektiv som finns i mina kameraryggsäckar...Det är synd att inte Canon har tagit fram ett kompakt och spegelfritt fullformatshus. Eller är det synd? Då hade jag haft ännu svårare att bestämma åt vilket håll jag vill gå med nästa inköp. För sportfotografering är nästa steg ovanför mitt 1D Mark IV-hus den numera halvgamla huset 1D X. Fortfarande lite för dyrt på begagnatmarknaden men åtråvärt för att det sitter en fullformatssensor i kameran. Snyggare bilder, bättre lågljusegenskaper.Min Canon 5D Mark II är kanske den jag borde hitta en ersättare för allra först. Allt jag fotar som inte är sport brukar ju den kameran få hantera. En 5D Mark III skulle kanske kunna vara något? Givetvis lockar den nyaste modellen 5D Mark IV men då pratar vi plötsligt väldigt mycket mer pengar.Men teknikbegäret pockar på uppmärksamhet.Jag är faktiskt beredd att hålla med de som hävdar att nya fotoprylar kickar igång inspirationen. Givetvis vill man testa och komma underfund med nyinköpta grejor, särskilt om det gäller kamerahus eller objektiv. För stunden nöjer jag mig med ett inköp av ett nytt stativ. Jag som egentligen "hatar" att använda stativ. Nu har jag beställt ett kolfiberstativ vars främsta egenskaper är att vara lätt och kompakt (men som ändå ska klara vikten av en systemkamera med hyfsat stort objektiv monterat).

Applicerbart

Det stativ jag har sedan några år är stadigt, högt och tungt. Bra i studio, värdelöst ute i naturen med tanke på vikten och längden när det är hopfällt. Det vankas fotoresa om en månad och då vill jag nog ha ett stativ i (på) fotoryggsäcken. Kanske blir det ett totalt onödigt inköp eftersom jag känner mig extremt låst med ett stativ under kameran. Vill man ta bilder med lång slutartid är det dock ett oersättligt redskap.Ännu en helg närmar sig och den är bokad från första till sista stund. Om ytterligare en vecka ser det förmodligen helt annorlunda ut och det ber jag att få återkomma till när det så är dags.

Ha det!

4 kommentarer:

 1. Mitt kamerastativ är helt värdelöst, om en fluga sätter sig det så...


  Kul med samma bländare på alla bilder, jag gjorde samma grej på två stora bilträffar, annars hade det blivit för jobbigt att ställa om inför varje bild. Lite lat måster man få vara ibland. Om jag hade råd skulle jag köpa en drömkamera men som det är nu nöjer jag mig med att inhandla billiga objektiv från Kina och ha lite kul med dessa. Senase beställningen är ett 50mm-objektiv som kostade lite över 300 bagis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har ju en betydligt nyare fullformatskamera än den jag har så jag har full förståelse för ditt val att leta roliga objektiv istället. Ett stativ som inte står pall för en myggfjärt är liiiite för ostadigt för att vara användbart till någonting. Jag hoppas att jag kan vänja mig vid stativ ute i naturen, i annat fall är det väldigt bortkastade pengar jag nu har slängt iväg.

   Radera
 2. Att släpa på ett stativ är något jag gärna avstår, men många gånger inser jag hur värdefullt ett sådant hade varit. Jag letar projekt till min egen blogg och här kanske du gav mig ett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har testat det nyinköpta stativet hemma på köksgolvet. Inte imponerad men å andra sidan kan jag inte jämföra detta lätta resestativ i kolfiber med mitt aluminiumstativ för studiofotografering.

   Ut och fota en massa olika motiv, på många olika avstånd, med ett och samma bländarvärde. Kanske kan bli intressant ;-)

   Radera