tisdag 26 september 2017

Brittsommar i Stockholm

Med andan i halsen, springandes och till slut med två minuter tillgodo satte jag mig under tisdagsmorgonen på tåget till Stockholm. Om resan norrut var stressig blev hemresan raka motsatsen. Den blev faktiskt inställd. En olycka med ett tåg och ett pansarfordon (militärövningen Aurora 17 gjorde sig ännu en gång påmind) vid Västerljung/Lästringe på tisdagseftermiddagen ledde till ett urspårat tåg och inställda avgångar. Otäckt. Jag befann mig dock i huvudstaden när det hände och blev av SJ hänvisad till en ersättningsbuss. Jag dissade förslaget och kunde till min odelade glädje och stora tacksamhet få skjuts av Peter Sonander för att slutligen återse min bil i Nyköping.Varför jag åkte till Stockholm kan jag faktiskt undra. Jag gillar inte storstäder. Nu finns en stor fördel med vår huvudstad och det är dess närhet till vatten. Följaktligen sökte jag upp vattnet när jag stegade ut från centralstationen. Jag gick ut till Djurgården och vände vid Waldemarsudde.


Oh boy, vilket vackert väder! Jag fick ganska omgående vika ihop jackan och lägga den i kameraryggsäcken. Nu var det inte bara vädret som gjorde mig varm utan det ivriga traskandet. Mina steg tog mig tillbaka till de centralare delarna av Stockholm och nu med siktet inställt på Fotografiska. För att komma fram dit ska man lyckas ta sig genom den jättelika byggarbetsplatsen Slussen.

De som känner mig vet vad jag tycker om underhållningen som körs just nu på Cirkus i StockholmPå Fotografiska hade jag stort utbyte av framförallt Paul Hansens och Irving Penn's bilder. Även utställningen "Last Night in Sweden" var intressant. Jag hade extremt svårt för huvuddelen av Viviane Sassens konst. Den gick mig över huvudet (eller vad det nu var med hennes material som jag inte klarade av att tolka).Jag tog mig genom Gamla Stan för att därefter gå förbi Stadshuset innan jag hamnade på Kungsholms strand. Sammanlagt fick jag över två mil och 30 000 steg under fötterna denna dag. Och ett 40-tal bildfiler på kamerans minneskort.
Jag packade med min Canon 5D Mark II och använde mitt gamla, billiga och extremt sällan använda EF 28 mm-objektiv. Det är litet, lätt och smidigt och det passade utmärkt en dag som denna då jag var i rörelse hela tiden.

Nu behöver jag vila mina fötter och ben!

2 kommentarer:

 1. Skojar du. 40 bilder på två mil? Jag hade nog räknat med att du skulle ha tagit ett par hundra bilder på din Stockholmspromenad. Fina bilder fick du ju helt klart med vidvinkelobjektivet. Och med en bra mix. Jag har fortfarande inte varit på Fotografiska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, på något sätt fick jag bara ihop 44 exponeringar på två mil i Stockholm. Två av bilderna var på slottet, de stannar kvar i datorn för de tillförde inget i förhållande till alla andra bilder som tagits på slottet. Så där höll det på, jag tyckte inte att jag hittade något att fota som inte blev totalt uppenbart eller "platt".

   Tidvis var det väldigt många besökare på Fotografiska. Svårt att själv välja tempo på rundvandringen. Som vanligt blir man ganska mätt på att titta och ta in bildinnehållet i utställningarna. Jag blev i alla fall imponerad över Irving Penn. Många av bilderna har jag sett i andra sammanhang men att se dem hänga i en utställning var absolut en höjdare. Fantastiska bilder och otroligt mörkrumsarbete på de härligt korniga svartvita bilderna.

   Tyvärr blev besöket dyrt. Entrén är inte billig och maten (en "räkmacka", läsk och kaffe) stack iväg rejält.

   Radera