lördag 30 september 2017

Fisketripp till Hedströmmen

Vid det här laget vet jag att det inte är mycket mening med att ta med en systemkamera när jag fiskar. Det borde gå att kombinera men foto och fiske är icke-kompatibelt för mig. Antingen eller, typ. När jag fiskar fiskar jag, då fiskar jag rejält. Liksom.

Höst vid Hedströmmen

Tillsammans med en god vän ställdes siktet under fredagen in mot Hedströmmen vid Bernshammar i Västmanland. Bergslagen har sin charm och tjusning. I Hedströmmen planteras det in fisk och området i närheten av Bernshammar (norr om Kolsva) har öring att sikta på för den som flugfiskar.

Lågt vattenflöde, massor av höstlöv i och runt vattnet

För 150 kronor (fiskekortet köptes i "macken" i Bernshammar) gavs rätten att fiska längst en delsträcka av Hedströmmen. Vadning tillåts inte i detta område, lika bra är väl det. Terrängen var svårforcerad och vattenflödet har skurit en djup ravin genom Bergslagens kringliggande marker. På sätt och vis ganska mysigt men ack så frustrerande för den med ett flugspö i handen. I bästa fall kunde man göra en minimalt bakkast, i värsta fall gick det inte ens att rulla ut fluglinan eftersom trädgrenar förhindrade att höja spöet över huvudet.

Hedströmmen bjöd på varierat lugna och forsande partier

Aldrig under en fiske dag har jag tvingats knyta på nya tafsspetsar så ofta som denna fredag. Det berodde faktiskt inte på att jag fastande i trädgrenarna utan i botten. Nu hade jag väldigt tunn tafsspets, men den hade väl kunnat gå av vid flugan istället...?

Stilstudie no 1, Tomas Karlsson flugfiskar i Hedströmmen

Ett par timmars bilresa för att komma till ett strömmande fiskevatten för en dags flugfiske är okej. Längre bilresa och det blir en avvägning om det är smartare att övernatta på plats. Nu fyllde jag en kylväska med så mycket mat, frukt och fika att vi nog kunnat stanna en vecka... Hur som helst smakade det grillade köttet mycket bra som lunch. Och som alla vet är kaffet extra gott ute vid ett fiskevatten.

Stilstudie no 2, Tomas Karlsson flugfiskar i Hedströmmen

I fiskeryggsäcken, inlindad i en ICA-kasse, låg min gamla Canon 50D med mitt plastiga 50 mm/1.8-objektiv. Grejor jag kan undvara om de skulle råka hamna i vattnet. Och inte sjutton tog jag mer än ett 10-tal bilder under dagen. Återbesök till Hedströmmen ser jag som en absolut framtida sannolikhet, med eller utan kamera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar