onsdag 5 juni 2013

Vi går vid vår å, del 1

Förmiddagen och in på tidig eftermiddag denna onsdag har jag tillbringat med en av Stigtomta skolas tredjeklasser. Jag följde med som frivillig förälder och visste väl inte så himla mycket om vad klassen skulle göra. Det visade sig att de anmält sig till en aktivitet som ytterligare andra tredjeklasser i kommunen anmält sig till och det var full aktivitet vid Nyköpingsåns stränder i höjd med Hållet i Nyköping. Klassen delades in i två delar med ca 11-12 barn i varje grupp och därefter var det ett antal stationer (4 st) av väldigt många som varje grupp skulle besöka. Den grupp jag följde hann lära sig vad geocaching är av Friluftsfrämjandet. Lite starstruck blev jag minsann när en av de två som presenterade geocaching visade sig vara f.d. Stigtomtabon tillika världsspelaren i volleyboll, 203 cm långe Peter Tholse! Någon att se upp till...

Peter Tholse, tidigare landslagsman i volleyboll när Sverige var som bäst i sporten.

Gruppen fick också lära sig vad som påverkar vattenmiljön och vattenkvalitén positivt och negativt, vad man får och inte får spola ner i toaletten (personal från Avloppsreningsverket var där) och en levande och roligt berättad beskrivning om hur det var i Nyköping för drygt 100 år sedan (Länsmuseet hade personal på plats.) Barnen lyckades hålla koncentrationen uppe i värmen och jag tyckte det var både roligt och intressant!

Nyköpingsån från Cykelbron vid Hållet (sett västerut.)

Jag hade räknat ut att det skulle vara värt att ta med kameran och ett par objektiv. Teleobjektivet fick sitta på kameran från start men sedan blev det macrofotografering för fulla muggar. Av klassens utflyktsdag blev det 45 bilder som jag lagt upp på Google+ och delat begränsat med en länk och förhoppningsvis vill fröken visa klassen bilderna i nästa vecka (Nyköpings skolor har sommaravslutning den 14/6.)

Änder går ner för landning i Nyköpingsån.

För att hålla änder och måsar intresserade och på plats matades de med bröd då och då. En station innehöll nämligen en fågelkunnig person utrustad med två tubkikare. Själv klarade jag mig bra med teleobjektivet och avstod från att norpa bröd framför näbbarna på fåglarna...

Gamnacke? Nä, skrattmås som fejar fjäderdräkten!
Dags att dra från Cykelbrons räcke.

Under dagen skulle man förflytta sig längst ån och svara på frågor i en tipspromenad när man gick mellan stationerna. Och i vegetationen på den lummiga norrsidan av ån gjorde sig macroobjektivet bättre.



Vi hamnade till slut på en fantastisk äng med rumphögt gräs, blommor och förmodligen kilovis med fästingar. Där intogs medhavd fika/lunch och två av stationerna klarades också av. Jag avslutar del 1 av redogörelsen med ett par blommor men kan förvarna dig som bloggläsare att i morgon kommer del 2 att visa upp en och annan insekt som också trivdes på blomsterängen.




Nu väntar vi med spänning på del 2!

2 kommentarer:

  1. Tholse kommer jag ihåg från Sveriges storhetstid. Vore kul att testa geocaching någon gång, jag har av "misstag" hittat ganska många skatter runt om i Haninge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev tipsad om geocaching för någon månad sedan och läste lite på nätet om fenomenet. Verkar som ett kul sätt att tillbringa (ännu mer) tid ute i naturen. Men man bör ha en handhållen GPS vilket tyvärr kostar minst en tusenlapp (även om det finns appar till mobiltelefoner, men de är inte riktigt att lita på i jämförelse med en riktig GPS.)

      Radera