lördag 8 juni 2013

Givande långpromenad

Idag blev det en riktig långpromenad. De dagliga turerna brukar pågå i ca en timme och en kvart till en och en halv timme men tack vare en geocaching-gömma var jag ute i sommarhettan i två och en halv timme. (Och det är drygt en och en halv timme mer än vad min höft pallar egentligen... Gubbvarning på den!) Jag gick den vanliga Salingerundan men vek av vid Salinge och styrde stegen mot utkanterna av F11-området (det som nu är Skavsta flygplats.) En riktigt kul utmaning och om det fortsätter så här lär jag fastna för geocaching big time.

Dagens gömma (några småsaker, en penna och ett litet block.) Funnen i skyttegrav!

Jag var förutseende nog att ta med en flaska vatten som stoppades ner i ryggsäcken. Det blir lite extra grejor att bära för geocachingens skull, och om jag inte riskerade att klassas som rikspucko skulle jag använda midjeväska för dessa grejor. Midjeväska är ju praktiskt men hopplöst ute, samtidigt kan jag berätta att man blir ruskigt svettig längst axlar och rygg av en ryggsäck i sommarvärmen.

Jag valde teleobjektivet till kameran idag. Kanske inte jättesmart eftersom det blir mycket tyngre att bära men jag ville variera mitt fotograferande och inte fastna helt i macro-världen. Tack vare teleobjektivet blev det ett par fåglar och en hel del insektsbilder.

Det ska hämtas mycket mat just nu. Sädesärlan har hittat käk som ska levereras till boet.
Några pilfinkar vid Salinge underhöll mig och var ganska orädda.

När jag var en liten pilt, eller däromkring, samlade jag på fjärilar. Då, någon gång mellan krita och tertiär, var det inte miljöpolitiskt fel att med ättiketer söva fjärilarna för gott och spänna upp dem vackert till sin samling. Idag lär man inte göra så utan att få ta en fajt med en eller annan Miljöpartist... Hur som haver, fjärilsböckerna står kvar i bokhyllan och jag har kvar min fascination för dessa insekter.

Tistelfjäril
Förmodligen en Grobladsnätfjäril (aka Allmän nätfjäril.)
Skogsvitvinge
Undersidan av Skogsvitvingen med tillhörande skugga...

När jag gick längst skogsvägen hade jag sällskap av väldigt många trollsländor som jagade småinsekter. Mina försök att fota en trollslända i flykten gav verkligen ingenting. Jag har sett bilder på detta men det kräver tålamod och antagligen ett stort antal exponeringsförsök. Nu fick jag nöja mig med en stillasittande slända.

Trollslända

I närheten av den gömma jag letade rätt på fanns en liten damm. I dammen simmade stora mängder ung-änder (tror jag det var) och jag gissar att det var uppfödning i någon form. Det fanns lådor, spänger m.m. som antydde att det var mer än bara en slump att det var så många fåglar i samma unga ålder ute i sjön. Men vad vet jag om uppfödning av änder...?!

Andlig flock

För drygt en vecka sedan slogs den första vallen i mina trakter. Nu har de emballerat gräset och kvar ligger de vita balarna. Det växer så det knakar och min lekmannamässiga gissning är att det är mycket näringsrik vall till skillnad från den sista skörden på hösten.

Vy nordväst om Tallstugan. Gården uppe till vänster borde vara Skogsäng.

När jag kom fram till Kavlinge kunde jag inte motstå att ta en bild av lupinerna som fyllde fältet. En riktig sommarbild som jag associerar med midsommartider och som jag ser som ett bevis för hur vackert vi bor här i Sverige.

Svensk sommar! Visst bor vi i ett vackert land!?

Tack för idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar