fredag 28 juni 2013

Nyköping, en stadsvandring med objektivtest

Torsdagens promenad förlades till Nyköping där jag gick genom de centrala delarna, via N A Svensson där jag handlade ett par småsaker, för att sedan hamna vid hamnen därifrån jag sedan sökte mig upp längst Nyköpingsån och tillbaka till Storgatan och torget. En fin tur i strålande vackert väder och med nya vidvinkelzoomen på kameran. Läge att testa mer vad det går för och gärna i miljöer skilda från omgivningarna runt hemmet i Stigtomta.

Ett av Nyköpings nyaste bostadsområden som ligger på Spelhagen.
Nyköpingshus med Svandammen i förgrunden sett från Hamnvägen.
Den fula silon i hamnen är på väg att omvandlas till bostadshus. Cool!

När jag sökte mig till ena kanten av ån i min vandring upp mot centrum igen kunde jag konstatera att det hölls en fotoutställning med äldre foton från Södermanland. Riktigt intressant och väl värt att dröja på stegen för om man går längst ån.

Fotoutställning utmed Nyköpingsån.
Hotell Kompaniet
Nyköpingshus
Nicolaiskolans huvudbyggnad. Där gick man på högstadiet i skiftet 70/80-tal.
Westerlingska gården

Jag kom till Smörtorget som ligger bakom Rådhuset och bredvid Stadshuset. Det gamla rådhuset står i skarp kontrast med det avsevärt modernare stadshuset som med sina linjer och sin vita marmor utmanar och provocerar många än idag. (Jag är nöjd med hur mitt objektiv hanterade motljuset och solen som jag lät stråla in i bilden.)

Smörtorget, gammalt möter nytt.

Jag gick tvärs över torget och upp på Klockberget där jag inte varit många gånger i mitt liv. Ganska fin utsikt åt alla håll och jag tog några breda vyer innan jag var nöjd med dagens fotopromenad. Objektivet verkar sköta sig bra och kommer säkert att sitta på kameran regelbundet framöver när landskapet jag har framför mig ska dokumenteras!

Utsikt åt nordväst från Klockberget.

Jag tackar för stunden och återkommer senare idag med några macrobilder!

8 kommentarer:

 1. Fina bilder, ditt objektiv verkar helt ok :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :-)

   Det är tur att objektivet i alla fall funkar rent mekaniskt och att det inte är något skärpefel eller liknande. En risk man tar när man handlar begagnat... Men de gånger jag hittat utrustning via annonserna på Fotosidan.se har jag i alla fall inte blivit blåst (men jag har alltid handlat "öga mot öga".)

   En annan aspekt i det du skriver är ju att det är utrustningen som s.a.s. gör bilden, och det är en himla tur att jag lyckas köpa saker som tar bra bilder ibland! ;-)

   Radera
 2. Just en kraftig vidvinkel inser man inte att man saknat förrän man har en eller skaffar FF så man kan utnyttja den fullt ut.
  Märker själv att man ser saker på ett annat sätt (i dubbel bemärkelse) när man har möjligheten att föreviga det hela.
  Verkar var ett bra köp, och mycket användbart vid förhoppningsvis ett antal underbara solnedgångar i Kalmarsund i nästa vecka! ;-)
  Kör hårt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan tidigare har jag fått klara mig med ett 28 mm/2.8-objektiv och det köpte jag innan jag skaffade mig min Canon 5D (fullformat.) Den kombon tog mig runt Gotland år 2011 men det var då jag bestämde mig för något ännu mer vidvinkligt. Inte för att jag fotat särskilt mycket landskapsmotiv men jag gissar att det nya objektivet kan komma till nytta i fler sammanhang.

   Radera
 3. Fotoutställningen längs med ån är kanske inte lika intressant i år som förra året, men väl värt ett besök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte ofta inne i stan så för mig var fotoutställningen med gamla dokumentärbilder en nyhet. Eftersom jag missade den ifjol (tydligen) så får jag nöja mig med årets upplaga... ;-)

   Radera
 4. Smart att bygga om silon til bostäder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under de senaste årtiondena när hamnen blivit ett nöjesområde med diverse mathak har det talats om att hamnens andra sida, där framförallt silon utmärkt sig, varit förfulande och borde tas bort. Nu rivs och rensas det bland industribyggnaderna men framförallt tas det smarta draget att låta ett visst arv finnas kvar i form av lantmännens gamla spannmålssilo som omvandlas till bostäder. Troligtvis skitdyra att bo i men det struntar väl alla i som nu kan njuta av en vackrare omgivning när den stora starka ska halsas på andra sidan kajen.

   Radera