tisdag 11 juni 2013

Fisketur till Nävsjön

Väderprognosen lovade fint väder hela dagen och jag bestämde mig för att ta en fisketur till Nävsjön som ligger i den sydligaste delen av vårt landskap. En sjö som jag med lite tur lyckas åka till en eller max två gånger per år. Flugfiske är en hobby som jag gillar mycket men sällan hinner utöva. Dagen till ära löste jag inte bara ett fiskekort (för 120 kronor) utan också en båthyra för samma slant. För 240 kronor fick jag mycket luft, solbränna i pannan och inte en endaste dragning i flugorna jag presenterade... Men jag är van, oftast åker jag tomhänt från Nävsjön även om jag vet många andra som brukar lyckas betydligt bättre än jag.

Flugfiskeviken ligger i nedre änden av sjön (längst bort från stora parkeringen.)

Även för den som inte fiskar är Nävsjön väl värt ett besök. Många tar en promenad runt sjön vilket tar några timmar, men det är en naturskön runda så den är väl värd ansträngningen.

De senaste gångerna då jag varit iväg och flugfiskat har jag valt att plocka med mig min första systemkamera (Canon 50D) samt Canons superzoom-objektiv EF-S 18-200 mm. Varken kameran eller objektivet är riktigt 100% när det gäller bildkvalité (även om kameran kvalitativt överträffar superzoomen med hästlängder) men jag behöver inte vara extremt rädd om dessa grejor och det täcker in de flesta motivområden. Och när man är nära vatten vet man aldrig vilka olyckor man kan orsaka med utrustningen... Bland nedanstående bilder hittar du exempel på mångsidigheten med objektivet (som också har bildstabilisering.)

De flesta bilderna tillkom när jag var iland för bensträckare (läs "kissa".)  Vid ett tillfälle gick jag ut på en udde för att titta på några näckrosor och då skrämde jag upp en fågelunge som med nöd och näppe var flygkunnig. Jag följde den stackaren när den på 5 cm höjd över vattenytan tog sig ett hundratal meter till en ö mitt ute i sjön. Den stackars fågelmamman kallade på sin fågelunge resten av eftermiddagen (andra fiskare kom till udden där hon trodde att hennes unge var) och jag undrar hur det slutade. Jag vet inte heller vad det var för typ av fågel.

Med ostadiga vingar flaxade den fram över vattenytan.
Södermanlands landskapsblomma, näckrosen.
Det växte tätt med skvattram i strandkanterna. Doften är speciell, minst sagt.

Kaffetermosen måste med när det är fisketur. Och sedan några år tillbaka äger jag en fin träkåsa som nu börjar vara "indrucken". Någon disk av kåsan är det väl knappast frågan om... För övrigt använde jag kamerans inbyggda blixt på nedanstående bild för att texten på kåsan skulle bli läsbar i motljuset.

Att det är min kåsa råder det ingen tvekan om!

Jag hade en trollslända framför kameran en längre stund. Och den stod stilla i luften och hovrade då och då men trots mina tappra försök fick jag ingen knivskarp bild på detta (vilket är en fotografisk ambition jag har att klara en vacker dag.) Däremot bjuder jag fyra bilder på trollsländan när den satte sig på diverse vegetation i strandkanten. Här tycker jag kamera och objektiv har gjort ett ganska bra jobb.


På tillbakaväg från Flugfiskeviken till båtuppläggningsplatsen passerade jag en sten ute i sjön där det ruvade en fiskmås. De har sina reden ganska exponerade, men i detta fall är det nog nästan för oförsiktigt. Kanske var det därför måsen hyrt in en sädesärla som vakt?!

Sädesärlan stack iväg ibland och tog en trollslända.
Fiskmåsen hade mig under noggrann uppsikt.

Jag avslutar med en bild som inte går till bildsamlingens vackraste. Men med hjälp av kamerans 2 sekunders-fördröjning och stolsryggsäcken som stöd blev det ett självporträtt vid Nävsjöns strandkant.

Tyvärr blir det inte vackrare än så här när jag är med på bild...

Tack för idag!

2 kommentarer:

  1. Självporträtt är nödvändigt lie då och då. Fin bakgrund blev det i alla fall! KUl serie med sländorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite irriterad blev jag på att min 50D bara hade 2 sekunders-fördröjning. Jag trodde den hade även 10 sekunder. Nu fick jag kasta mig ner på marken framför kameran... :-)Det är inte helt enkelt att ta självporträtt med andra ord!

      Radera