tisdag 18 juni 2013

Ännu en fotbollsfotografering

För andra kvällen i rad blev det fotboll och med det menar jag damfotboll och fotografering för egen del. Nu tog mig uppdraget till Trosa och idylliska Skärlagsvallen, vilket är utanför mitt "normala" täckningsområde. Jag följde i Enstabergalaget IK Tuns fotspår när deras andralag spelade division 4-match mot Trosa-Vagnhärad DFF (Tun vann med 3-2.)

Vattentornet i Trosa utgör fond för Skärlagsvallen.

Jag fotar alltid fotboll i JPEG-format. Kamerorna sväljer bildfilerna snabbare och det ryms fler bildfiler på minneskorten till skillnad mot råformatets större och otympligare filer. Dessutom anser jag att efterarbetet går avsevärt snabbare om jag kan slippa råformatet. Visst, bildkvalitén sjunker något snäpp och det går inte att rädda upp en halvtaskig exponering i JPEG-formatet, men det får jag leva med.

För andra kvällen i rad fick jag och kameran kämpa med ganska svåra förhållanden. En nedgående sol och en fotbollsplan som till hälften är i skugga och den andra hälften i starkt solsken. Antingen är motivet helt i skugga men då ställer bakgrunden till det eftersom den är solbelyst...

Motiv i skugga och bakgrund i starkt solsken. Svårmätt för kameran!

Eller annars så är motivet halvt i skugga, halft i solljus...

Situationen utspelar sig i gränslandet mellan sol och skugga.

För att nå vissa spelare och situationer söker man sig till sist till en position som man vet är näst intill omöjlig att fota från. Allt händer i direkt motljus...

Svårt motljus. Effektfullt men inte alltid lyckat!

I andra halvlek blev det mer och mer skugga på planen. Och då gick det att hitta punkter där solen hittade fram mellan björkarna som kastade skuggorna. För enskilda spelarporträtt funkade det ganska bra.

Med lite tur passerade spelaren in i solskenet. Kvällsljus med positivt utfall!

Jag avrundar dagens gnäll-inlägg med en bild på två spelare som väntar på att en höjdboll ska nå deras huvuden. Den blev nästan lite konstnärlig och man skulle kunna tänka sig att de utför en synkroniserad pardans eller liknande.

"Fyrarmad, synkroniserad väntan"

Tack för nu!

4 kommentarer:

 1. Härlig bild den sista.
  Väntar de på bollen eller ser de något som flyger?
  En gammal fotbollsspelare som jag gillar bilder från de lokala småserierna, så mer av sådant Lasse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som svar på vad fotbollsspelarna väntar på kommer snart ett inlägg där det förklaras! :-)

   Och jag kommer säkert att visa upp en och annan fotbollsbild även i denna blogg även om jag har en separat blogg för detta ändamål (där visserligen texterna får större utrymme men fotbollsbilderna ligger mig varmast om hjärtat.)

   Radera
 2. Hmm, tandemhoppare... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle kunna vara. Möjligt att de satt ihop med någon konstruktion som jag aldrig såg... Men hopphöjden var inte märkvärdig, knappt ett grässtrå högt skulle jag gissa! ;-)

   Radera