lördag 15 juni 2013

Nu är det fart på fåglarna igen

Den tidiga lördagspromenaden tog mig runt Salinge. För vilken gång i ordningen detta år har jag totalt tappat räkningen över, men  med undantag över den bit som går längst Katrineholmsvägen tar jag mer än gärna denna sväng. En solskenspromenad som bjöd sommarblomster och fågelsång. Många fåglar har nu börjat komma ut ur sina bon med ungarna i släptåg.

Jag genade genom hasselsnåren.
Enträget lockande ägnade sig denna lilla fågel åt inne i syrenträdet.

Idag hängde jag på mig "storkameran", min Canon 1D Mark III och mitt långa teleobjektiv (Canon EF 100-400.) Som jag skrivit någon gång tidigare har denna gamla proffskamera inte mer än drygt 10 mpixel men oj vad jag gillar dessa få pixlar! Ingen av mina andra kameror kan ge så behagliga bilder, och då ska sägas att Canons 5D Mark II, som är en s.k. fullformatskamera, också erbjuder riktigt fina råfiler.

Prästkragarna på kyrkomuren.

Vid Stora Ramshult har det under den tidiga våren häckat två par pilfinkar under takpannorna. Nu var det minsann full snurr när alla ungar är flygfärdiga. Jag upplevde det nästan som en hel svärm...

Pilfink i granhäcken vid Stora Ramshult.

Över gärdena mot Salinge jagade en ilsken tofsvipa en rovfågel av mindre storlek. Jag har tidigare noterat att tofsviporna tycks mycket snara att jaga bort hot och obehöriga. Jag funderar fortfarande på vad det var för vacker, liten rovfågel som blev bortjagad. Bilden är väl sisådär, tagen på långt håll, och kameran fick vårt att ge annat än mörka fåglar mot den ljusa himlen.

Tofsvipa jagar rovfågel.

I skogskanten efter Tallstugan var det full aktivitet på fåglarna. Det kvittrades överallt inne bland träden men mest orädda var nötväckans utflugna ungar. De var några stycken som satt nära mig och en individ hade vänligheten att sitta på en pinne som var solbelyst.

En ung nötväcka som inte var så skygg.

Jag avslutar med en bild på gul klöver. Jag konstaterar att olika sorters klöver nu blommar och jag ber att få återkomma med åtminstone någon bild på de vackra rödklöverblommorna. Jag ska även försöka mig på att fota de fina blåklockorna som också slagit ut i blom. Sommar!!

Klöveräng

8 kommentarer:

 1. För det mesta så är det ju fotografens kunskap och öga för komposition som avgör bildkvalitet, du verkar ha båda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Självklart avgör ju först och främst den som är bakom kameran hur bilden blir. Men när väl bilden är tagen är det inte fel om sensorn hjälper till lite. Och när det kommer till fotbollsbilder är det så att kamera och objektiv bidrar i större utsträckning till hur bra bilden kan bli, men även här måste den som är bakom kameran veta vad denne pysslar med...

   Radera
 2. Härlig bild på pilfinken.
  Synd att fågeln som skymtar bakom grenarna inte kom med mer. Kunde blivit en riktigt härlig bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag valde denna då de andra endast visade den sittande pilfinken. Det blev i alla fall lite spännande med en flaxande fågel i bakgrunden. :-)

   Radera
 3. En fantastisk promenad som jag gärna hade velat vandra - även utan kamera. Tack för att du visar dina upplevelser med vackra bilder, så vi får ta del av det härliga fågellivet och de fina blommorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren! Jo, man kan röra sig nästan var som helst denna årstid och det är vackert. :-)

   Radera
 4. Hej Lasse!
  Denna bloggen har jag missat helt, trodde att du satt vid fotbollsplanerna hela tiden ;-)
  Kul att allt fler inser värdet att dokumentera samtiden i närområdet för framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så att jag normalt har prioriterat fotbollsfotograferandet men nu har jag varit restriktiv med hur många matcher jag bevakar samtidigt som jag har tiden att fota annat (oftast i samband med de dagliga promenaderna.) Var sak har sin tid och jag gissar att det blir mindre med tid för icke-sportfotografering så småningom men just nu kan jag unna mig mer av den varan.

   Radera