måndag 3 februari 2014

Dimmigt kyrkobesök

Vem rumlar in för ett kyrkobesök en måndagskväll? Ingen, skulle det visa dig. Jag var helt ensam utanför Stigtomtas Kyrka. Enstaka fotspår i snön runt kyrkan avslöjade att det inte varit särskilt mycket spring på kyrkogården sedan natten mellan fredag och lördag då det snöade senast. Jag anar att söndagsgudstjänsten hölls i någon av församlingens andra kyrkor. Men vad vet jag, jag är icke medlem.

Stigtomta Kyrka snett framifrån.
Stigtomta Kyrka rakt framifrån och i stående format.

Redan igår kväll när jag kom från stan och passerade kyrkan såg jag potentialen i en kvällsbild. Dimman inspirerade och när den låg tjock även denna kväll fick jag slita med mig stativet och göra ett försök att avbilda denna Guds boning. Säga vad man vill om religioner, bygga sjyssta hus är de ganska bra på.

Stigtomta Kyrka är belyst av några stora och gulfärgade strålkastare. Jag vet inte om jag gillar effekten på bilderna, men det var ju så  det såg ut i mörkret och med dimman som låg tät. Och för dig som regelbundet läser här på bloggen måste jag dessutom klämma in en stående bild för att kunna stå fast vid den tillfälliga tesen att jag ska se mig omkring lite mer stående.

Stigtomta Kyrka sedd rakt bakifrån.

De två bilder jag tog från baksidan av kyrkan var mest effektfulla. Belysningen bidrar till detta och dimman framträder ännu tydligare.

Stigtomta Kyrka från baksidan.

Med detta korta inlägg ska jag åter dra mig tillbaka och önska en fortsatt bra måndagskväll!

6 kommentarer:

 1. Kyrkor gör sig ofta bra på bild, speciellt vid dimma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är stora och höga byggnader och precis som du uttrycker tycker jag också, kyrktorn som försvinner i dimma förstärker dimman effekt.

   Radera
 2. Läckra bilder Lasse! Gillar speciellt den tredje som skulle kunna vara tagen ur vilken skräckfilm som helst. Fast det kanske inte är så Stigtomta vill bli känt? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det var synnerligen lugnt och stilla bland gravstenarna Jimmy. Kanske var timmen lite för tidig vid mitt besök? Hur som helst så gjorde dimman att en viss stämning infann sig.

   Radera
 3. Riktigt snygga bilder. Dis och dimma kan fånga motiv på ett helt underbart sätt. Håller med om att kyrkobilderna som är tagna från baksidan är ett strå vassare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stefan! Nu är det andra gången jag fångar Stigtomta Kyrka i dimma, förra gången var det förmiddag med en flyende dimma. Nog sjutton gör dis och dimma mycket för bilderna i detta fall och naturligtvis rent generellt också. Står jag på torra land är dimma inget större problem men jag vet vad det kan ha för negativ inverkan när man är ute i en båt. :-/

   Radera