söndag 9 februari 2014

Sportfoto är inte bara action

Ofta när jag fotar fotboll väver jag in rena spelarporträtt under matchen. Några bilder kanske dyker upp i matchens bildgalleri för allmän beskådan men troligtvis har jag nytta av dem i ett nyhetsinlägg eller liknande då de används som illustration till en text. Dessutom har ett par av de lokala damfotbollslagen vant sig vid att de kan få bilder på önskad spelare då de själva vill skriva något på sin hemsida.

Exempel på spelarporträtt, Robin Eriksson i Onyx IBK.

En annan typ av bilder är de som sätter tävlingen i ett sammanhang. Matcharenan, supportrar (vilket sällan är aktuellt för de matcher som spelas i Nyköping och på den nivå vi har på lagen) och attribut som hör till den sport som bevakas. När jag själv skriver bloggtexter om fotboll är dessa bilder perfekta att ta till för att lätta upp textmassor med.

Innebandyattribut
Ännu en innebandybild som inte säger ett dyft...

Nyköpings Sporthall, där bl.a. IFK Nyköpings handbollsspelare och Onyx innebandyspelare håller till, är en mindre rolig hall att fota i då ljusförhållandena är skrala. Och den är inte kul att illustrera utifrån heller... Nu tog jag någon exteriörbild på entrén för några veckor sedan eftersom jag saknade den typen av bild. Annat är det med vissa fotbollsarenor där bilderna kan vara nog så trivsamma. Jag tänker på lummiga och gröna Krikonbacken eller Enstaberga IP likväl som på anrika Folkungavallen i Nyköpingområdet.

Nyköpings Sporthall

Vissa sporter bjuder underhållning och "spektakel" innan matcherna. Fotbollsmatcherna här i stan sträcker sig till en lineup eller Fair Play-hälsning i bästa fall, inte så att man springer benen av sig för att uppleva den inramningen. Ishockeyn har en tradition, troligtvis transatlantisk, med buller och bång innan match. Jag har nu lärt mig att innebandyn, som är en mycket yngre sport än ishockeyn, gärna plagierar delar av ishockeyns påfund.

Det ska vara nedsläckt med rök, blinkande lampor och dundrande musik.
Under en ljusrigg hälsar spelarna sin publik.

Som synes finns det en hel del bilder att hämta runt ett sportarrangemang som inte berör spelet ett dyft. Nu är det ändå så att jag inför en match hoppas på turen att lyckas fånga det där udda och häftiga ögonblicket. Det är sällan jag lyckas... Men ibland blir det ändå något att visa upp för andra. Jag avslutar med ett par actionbilder där den första är en kompromiss. Tekniskt håller bilden inte måtten men situationen är så pass intressant att den får vara med i rampljuset. Bilderna i detta inlägg (med undatag för exteriörbilden på Sporthallen) är tagna under lördagens innebandymatch mellan Onyx IBK och Farsta IBK.

Två spelare i Farsta IBK är båda intresserade av den där lilla plastbollen.
Onyx-spelarna Mario Micalizzi och Viktor Palm stormar fram efter bollen.

Regnet fortsätter strila utanför fönstren här hemma och dagens utomhusvistelse är framflyttad till sena eftermiddagen. Troligtvis blir det en promenad utan kamera då mörkret lär ha fallit när jag får lufta lungorna.

På återhörande!

4 kommentarer:

 1. När jag snackar med fotokompisar så brukar jag alltid återkomma till att detta du nämner är nåt som jag har mycket kvar att lära i. Brukar bli nån enstaka miljöbild och något enstaka spelarporträtt per album men det finns mer att lära som sagt...
  Men som "frilansare" utan nån uppdragsgivare eller speciellt många tittare så har jag nog blivit bekväm och gör det som är roligast, försöker fota action, action och action så gott det går med lite variation. Och att fota runt-ombilder bara för att lägga i arkiven känns ju inte så kul. Ne jag kör på till jag blir upptäckt(!) eller så länge det är roligt! ;-) , och skulle jag behöva lite råd i ämnet så vet jag vem jag ska prata med!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kommit fram till att jag har viss nytta av denna typ av bilder. Jag kan inte påstå att jag är särskilt bra på det men det ger en rolig variation. :-)

   Radera
 2. Ofta så är det väl slumpen (och skicklighet), som gör att man hittar det där oväntade ögonblicket och fångar det på bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick tips om en tvådagars fotokurs om just bildreportage i sportsammanhang. Överkurs för mig men säkert hur intressant som helst och ett spännande sätt att se mer än bara ett fruset ögonblick i en bollspark eller handbollskast.

   Radera