söndag 20 april 2014

Linuddens blomstermatta del 1

Jag fick min vilja igenom. Familjen, utom äldsta dottern som av flera skäl inte riktigt behöver känna närvaroplikt längre, satte av mot Linudden under påskdagens mitt för att därefter landa på Örstigsnäs för korvgrillning. Rysligt trivsam utflykt. Särskilt eftersom farmor anslöt vid Örstigsnäs och barnen fick äta hallongrottor tills de baxnade.

Naturreservatet vid Linudden i mitten av april.

Vitsipporna täckte marken på båda sidor om stigen som slingrar sig genom Linuddens naturreservat. Det var precis så fint som jag tänkt mig det. Blåsipporna stod fortfarande i blom även om de var på tillbakagång. Den undre låga buskvegetationen har slagit om till grönt, hassel och björk börjar klä sig i spröda löv medan de andra träden ännu står i vinterklädsel.

Vitsippa

Jag samlade ihop 20 bilder från dagens utflykt som jag tänker visa. Du får se dem i två separata inlägg eftersom det kan bli lite väl mastigt med 20 bilder på raken. Särskilt när det nästan uteslutande är på blommor. Första delen av bilderna är fotade med mitt macro-objektiv.

Blåsippa, blåsippsblad och någon slags fräken (?)

Inne i naturreservatet förhöjdes stämningen av alla fåglar som satt i träden och kvittrade. Vårkänslorna på topp en dag som denna då temperaturen låg på 17 grader. Fantastiskt väder som gav försommar-känsla.

Fräkenliknande växter som stod i skuggan och bildade linjer i kompositionen.

Det var många som hittat till Linudden på påskdagen. Och ännu fler hade parkerat ute vid Örstigsnäs. Naturen rymmer många och vi upplevde varken trängsel eller köbildning. Mina magplask på marken för att fota innebar inte heller denna gång några försök från förbipasserande att ge mig konstgjord andning. Tack.

Blå och vit sippa sida vid sida i skogen.

Visst blir grodperspektivet mer passande för de små växterna? Det kan naturligtvis funka att fota rakt uppifrån också men är det torrt på marken och inte allt för många ormar så tycker jag själv att det är värt att inta magläge i vegetationen.

Blåsippor i par.

När blommorna står så tätt som idag letar i alla fall jag efter något extra. Ljus, skuggor, former eller något annat som kan tänkas göra bilden lite speciell. Givetvis hade grynings- eller skymningsljus varit att föredra men nu var vi på plats mitt på dagen och då får man jobba med det ljus som råder.

Lungört med vitsippor i bakgrunden.

Som jag skrivit tidigare är jag ganska kass på blommors namn. Googla är en väg till kunskap om man inte har en flora hemma i bokhyllan. Kanske dags att skaffa en bok om våra vilda växter?

Vitsippor. Det behöver jag inte slå upp i någon bok!

Vi närmade oss sommarstugorna längst ute på Linudden. Stigen blev plötsligt blöt och lerig och stegen lite mer planerade. Här var det inte läge att lägga sig platt på mage för att fota någon marknära växt. Det fick bli en bild på minstingens håruppsättning som fått några vitsippor som prydnad av storasyster Ida.

Alva fick håret fixat och pimpat av storasyster Ida.

När vi kom in på sommarstugeområdet konstaterade vi att den lilla handelsträdgården var öppen. Ett par magnoliaträd stod i krukor och väntade på att dels få slå ut och dels på att säljas. Frågan är vilket som sker först.

Magnoliaknopp. Luden och fin.

Jag kommer med en del 2. Då med 50 mm-objektivet och mellanring vilket innebär ännu kortare skärpedjup och något konst-närligare/igare bilder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar