tisdag 22 april 2014

Sommarkväll...?!

Dagens lunchpromenad blev både kort och utan kamera. Efter lite bestyr på hemmaplan när kvällen närmade sig bestämde jag mig för att ta en promenad och det var inte oskönt. Eller, det var det ju, jag sitter nu med ögon som kliar så att jag håller på att bli vansinnig. Och då är det ändå tur att jag "bara" är gräspollenallergiker. Pyttsan, träden irriterar mig allt mer med sina pollen som tvunget ska yra runt. Jag fick mig en knapp timmes utomhusvistelse och hittade en väg alldeles i närheten av hemmet som jag inte promenerat någon gång tidigare trots att jag bott i Stigtomta sedan 1993.

Nu är det dags att klippa ner fjolårets lavendelpinnar för att ge plats för nya!

Kvällens inlägg blir en radda bilder som ger kvällsljus, vårgrönska och nästan sommarkvällskänslor. I alla fall kände jag det när jag strosade runt i närområdets lantliga idyll. Jag lät det nya 50 mm-objektivet sitta på mitt "sport"-kamerahus och varvade bilder med kort skärpedjup, längre skärpedjup och även några mellanringsbilder (13 mm mellanring som är den tunnaste av de tre jag köpte och därmed ger minst effekt.)

Vitsippa i kvällssol. Mellanringen användes till denna bild.
Ännu en vitsippa i kvällssol genom mellanringens effekt.

Jag tog mig över TGOJ-banan på vägen mot Åsby för att sedan vika av ut över gärdena där en traktor och hästväg följer bäcken som rinner ut i Hallbosjön. Bäck förresten, det påminner mest om ett äckligt skitdike. Tyvärr.

Oj vad det växer och spirar i naturen just nu.
Den lilla, lilla harsyreblomman är så spröd. Mellanring, javisst!

Jag har gått där ute längst bäcken ett par gånger förut men sedan bar mina steg upp över kullens topp mot en grusväg jag tidigare inte satt mina fötter på. Över de bördiga fälten söder om mig har jag Haresta och Brink och längre västerut skymtar Eneby.

I den lilla spindelns värld är gårdsnamnen ganska oviktiga.
Kaveldunen har exploderat och sitter som bomullstussar på sina strån.

Vägen uppe på höjden slutar vid en trädsamling i västlig riktning och bär tillbaka till Åsby om man stegar österut. Jag gick alltså österut.

Vassen kantar vattendragen i den låglänta terrängen i Hallbosjöns förlängning.
Västerut tar grusvägen slut.
Österut bär vägen tillbaka mot Åsby och därmed närmare hemmet.

Som synes på ovanstående bild har vårbruket nu kommit igång på allvar och det dammar friskt när bönderna är ute på sina åkrar och sluter i traktorerna. Tofsviporna hade i alla fall fått lite kvällsfrid och de for fram med sitt märkliga flygsätt och sina mysko läten.

En viol i åkerkanten.

Jag känner mig nöjd med normalobjektivet. Tillsammans med mina kameror gör det vad jag förväntar mig och mer därtill. Extra kul att det blir så pass fina macrobilder då mellanringarna används. En bonus som jag inte tänkte på när jag köpte objektivet. Praktiskt att gå runt med eftersom mellanringen enkelt kan ligga i fickan och användas vid behov och 50 mm som brännvidd funkar till landskapsfotografering. Det är väl fågel- och djurbilder som inte funkar med denna kombo, men det accepterar jag fullt ut!

Klorofyll-processerna har börjat!

Jag ska nu gå och skölja av ansiktet och ögonen en gång till. Kanske lindrar det kliandet i ögonen en aning. Om inte annat får jag väl testa att blunda, det börjar det också vara dags för.

Over and out!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar