lördag 19 april 2014

Rödhakens påsksång

Äntligen! Jag har haft spaning på de små rödhakarna vid fågelborden i några veckor men det har aldrig givits tillfälle att fota de fina små flyttfåglarna. På kvällarna har de suttit i björkarna på baksidan av huset och sjungit in skymningen.

Rödhake

När jag nu på påskaftonskvällen skulle en vända till vedboden för att hämta in ved till morgondagens korvgrillningsutflykt så satt det ett par rödhakar och sjönk i varsin björk. Det var kanske 20 meter emellan dem och de sjöng växelvis. När den ene tystnat samlade den andre sången i sin strupe och lät det flöda.

Sången är på väg att bubbla ut från strupen.

En ytterst charmant liten fågel med ett drillande som gör vårkvällen extra skön. Jag tackade för att den ene av rödhakarna satt i kvällssolen. Nu fick jag skruva upp ISO till 800 och då låg ändå slutartiden på 1/250 vilket inte är så bra med 400 mm brännvidd. Telezoomet är inte så ljusstarkt, bländare 5,6 i detta fall och maxöppning. Nu har jag det Canon kallar IS (bildstabilisering eller vibrationsdämpare) vilket hjälper en del. Tyvärr är ändå bilderna lite mjuka då objektivet inte är knivskarpt i maxläget 400 mm.

"Jag sjunger, alltså finns jag".
För full hals.

Jag har beskurit bilderna ganska hårt. Men oavsett bildkvalitén är jag nöjd för nu har jag äntligen några bilder på en kvällssjungande och vacker rödhake! :-)

Glad Påsk!

2 kommentarer:

  1. Svårfångade fåglar. Jag har haft en del fotoproblem med rödhakar, men skönsången kan man ju alltid njuta av. Bilderna ser bra ut tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kvällssolen hjälpte till och det var roligt att åtminstone få några bilder på halvdistans. Tack!

      Radera