fredag 11 april 2014

Ett intressant återseende

Med minnet i någorlunda gott skick kommer du kanske ihåg att jag den 28/2 skrev om en älg ute på Skavsta som oskyggt stod och gnagde på tallplantorna utanför kontorsfönstret? Jag har minsann sett spåren av de 3-4 älgar som rör sig på området och de skymtar då och då. Idag fick jag och mina jobbarkompisar chansen att åter stifta närmare bekantskap med älg-ynglingen. Mitt på förmiddagen valde den att kliva in i den smala ridå av träd som finns mellan personalparkeringen och vägen runt lagerbyggnaden. Nu har jag delar av kamerautrustningen på jobbet men precis som vid senaste älgkontakten saknar jag vid dessa tillfällen mitt längre teleobjektiv som ligger hemma.

Älgen fotad genom övre kontorsvåningens fönster.
Lite störd blev älgen av lastbilen bakom rumpan. Men den tog bara ett steg i sidled.

Eftersom mitt teleobjektiv stannade på 200 mm och älgen tycktes orädd, fast besluten att stanna där vid parkeringen, tog jag beslutet att gå ner med kameran till parkeringsplatsen. Faktum är att älgen kom emot mig med ett par steg innan den nyfiket stannade till och iakttog mig.

Älg på spaning under grangrenarna.
Ett par steg närmare mig och öronen på skaft.

Den såg lite luggsliten ut men det borde väl vara vinterpälsen som håller på att lossna. Och att det är en ung tjur torde man kunna se på de annalkande hornen.

Faktum är att jag tyckte älgen var lite söt. Kan älgar vara söta?
Däremot har älgen förskräckligt stora näsborrar. Mycket att nysa med.

Jag tröttnade före älgen. Både kameran och undertecknad blev blöta av duggregnet så jag traskade in igen medan älgen förstrött fortsatte beta i skogsridån. Så småningom lufsade den iväg till någon mer undanskymd plats.

Nu dröjde det inte längre än till 16-tiden innan älgen återfanns vid parkeringen. Denna gång till stort nöje för de av mina kollegor som var på väg hem i sina bilar. Jag hade nog roligare åt mina kollegor än älgen denna gång och valde att ta ett par bilder från kontorsfönstret på nytt.

Älg som fripassagerare hem till Oxelösund?
Med mobilkameror fångades älgen in där den stod bakom granen.

Med detta älgsafari ute på Skavsta en fredagseftermiddag vill jag passa på att önska alla en riktigt härlig hälg!

2 kommentarer:

  1. Alltid spännande att möta skogens konung. Söt vet jag inte, men den verkar rätt så cool.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om en älg nu kan vara det. Kolugn alltså... ;-)

      Radera