torsdag 17 april 2014

Inför påskhelgen

En arbetsdag som skulle ha slutat 15.00 (dag före helg och lite tjänstemannalyx) blev inte alls som jag ville och hoppades. Straxt före 17 kom jag iväg därifrån som siste man och humöret var inte direkt på topp. Eftermiddagspromenaden som jag sett framför mig tidigare under dagen blev en kvällspromenad. Den gjorde dock gott. Verkligen.

Lärkträdets nykläckta barr är samlade som i små rakborstar.

Min runda tog mig förbi Skillra, runt skroten och strutsfarmen, Mårtenstorp och tillbaka via Skillra innan jag åter stod hemma på farstukvisten. En långpromenad som idag tilläts ta extra lång tid. Jag hade inte bråttom och tog tid på mig att fota. Jag envisas med att fortsätta bekanta mig med mitt nya 50 mm-objektiv och på slutet lät jag även experimenterandet inkludera en mellanring (13 mm.)

Vitsipporna tycks växa precis överallt just nu.

Solen var mestadels gömd bakom ett moln med i slutet av utevistelsen fick jag kanske 20 minuter i kvällssol innan den åter försvann bakom ett moln. Denna gången var molnet av det mer bestämda slaget som lite senare i natt ska ge en del regn. Om prognoserna stämmer ska det sedan inte falla mer regn innan påskhelgen är till ända. Vi får väl se...

En glipa i molnet och den mystiska växten blev motiv i denna svartvita bild.
Den fina lilla hästgården Stenstorp med skroten bakom den tunna trädridån.

Det är mycket vår just nu. Björkarna, stora som små, som står "bra till" har redan fått små musöron till blad. Det är inte klokt så fort det går just nu. Jag passade på att ta en bild av den större björkdungen vid Mårtenstorp eftersom den snart kommer att skifta i färg med ett tak av skiraste ljusgrönt.

Björkdungen vid Mårtenstorp.

Jag mindes den syrénliknande växten jag såg ifjol vid strutsfarmen och nog stod den där på nytt i full blom. Förra våren googlade jag mig till kunskapen att detta är tibast som är giftig. Giftig eller ej, fantastiskt vackra små blommor bär den på i alla fall! Fridlyst i Södermanland om jag inte minns fel från en hemsida jag besökte häromdagen.

Tibast med blommor på bara kvistar (även om några små gröna blad sticker fram.)

Hur det är med den där större buskväxten som i min värld fortfarande är namnlös och höljd i okunskapens dunkel gäckar mig ännu. Giftig? Knappast fridlyst eftersom den banne mig växer överallt.

Här har jag övergått till att fota med mellanringen bakom objektivet.

När jag gjorde om den kommande bilden till svartvitt och dämpade uttrycket lite i den fick den en nästan mystisk ton. Det korta skärpedjupet och de försiktiga gråtonerna utan så mycket kontrast tilltalar mig i alla fall.

Kvällssippa.

Desto mer färg i nästa bild. Almarna vid Prästgården lever i allra högsta grad och de starka färgerna vinner till och med över den bakgrund jag lät bilden få. Den röda boden som utgör fond är färgstark även om oskärpan tar bort det mesta av byggnadens konturer.

Almarna vid Prästgården lever!

En liten viol (av något slag) satt i kanten av hagen och jag lade mig för femtielfte gången platt på marken med kameran. Idag var det nog ingen som såg mig eller försökte ge konstgjord andning men endera dagen är jag orolig för att det kommer att hända. Kanske skulle jag ha en ljusskult på kepsen; "Inspelning pågår"?!

En blyg liten viol. Inte från Flen utan i Stigtomta.

Jag klämmer väl i med en påskhälsning när vi nu närmar oss storhelgen med stormsteg. Några bilder som jag använt för att i dagarna tre ge jobbarkompisarna lite sysselsättning i form av en äggjakt men som nu dög för att snabbt knåpa ihop en påskhälsning. Ha en riktigt schysst helg!


4 kommentarer:

 1. Glad Påsk önskas från grannorten Nyköping.
  Att fånga solstrålar som letar sig fram mellan molnen är alltid ett populärt motiv. Gillar färgbilden på Stenstorp, men visst hade effekten varit bättre om själv gården lysts upp av solens strålar samtidigt som omgivningen låg i skugga?

  Detta med mellanringar har jag funderat på, men slagit ur tankarna. Har jag tänkt rätt eller fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det optimala ljuset uteblev denna gång och visst håller jag med om att effekten med solstrålar hela vägen ner hade varit maffig.

   Jag köpte 3 mellanringar i ett kit från Cyberphoto för straxt under 1000-lappen. Mest för att experimentera med. Effekten på mitt 50 mm-objektiv blir ändå ganska kul att leka med. Lite irriterande att använda mellanringarna eftersom objektivet får ett skärpeplan på någon centimeter, varken mer eller mindre, och så fort man vill fota "på vanligt sätt" får man skruva bort mellanringen. Men kul att testa!

   Radera
 2. Snart är björkdungen grön igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagens värme har fått allt att explodera. Björkdungar med nyutslagna blad är riktigt snygga i sin ljusgröna dress så då gäller det att passa på att ta några nya bilder.

   Radera