måndag 21 april 2014

Linuddens blomstermatta del 2

Påskdagens besök i den kustnära naturen på södra sidan av Nyköpingsfjärden var inte bara en fin familjeutflykt utan gav också en hel del bilder på det som växer just nu. Jag klämde i med 10 bilder igår och här kommer 10 till. När vi vänt ute vid udden av Linudden (!) så bytte jag till normalobjektivet med en 31 mm mellanring.

Vitsippa mestadels i oskärpa

Som jag skrivit tidigare är det lite opraktiskt när en mellanring sitter mellan kamera och objektiv eftersom det endast går att få skärpa några centimeter framför frontlinsen. Detta gör att man inte plötsligt kan ta en "vanlig" bild utan att be om lite väntetid för att skruva bort mellanringen.

Utflyktskompisarna i naturreservatet. The Janssons.

På vägen tillbaka genom naturreservatet hade plötsligt de två yngsta i exkursionen bråttom. Det var inte bilen som lockade utan hästhagen vid Örstig. Jag gjorde mig dock ingen brådska utan letade lämpliga motiv nere på marken.

Mellanringens möjligheter till kort skärpedjup är skojig. Vårlök.
Svalörtsbilden blev nog min egen favorit bland påskdagens bilder.

Jag har vänt och vridit på blåsippsmotiven under våren och kanske är de två följande bilderna de sista för denna säsong. Sedda bakifrån/underifrån har de också sin charm.

Blåsippa
Så platt på marken jag bara kunde fick det bli en blåsippsbild till.

Det borde vara någon slags fräken som jag redan igår presenterade på ett par bilder. Det växte bitvis många av dem bland sipporna. Här kommer en bild till där det korta skärpedjupet spelar in på resultatet.

Fröken Fräken (men inte från Fryken.)

Jag skruvade av mellanringen för att ta sista blombilden. Jag har verkligen ingen som helst aning om vad detta var för slags blomma. Märklig, faktiskt verkligen märklig stod den där men små fina blommor längst hela stjälken.

Inte så hög men med många söta små blommor.

Familjen hoppade in i bilden och åkte ner till Örstigsnäs. Kassen med björkved, kylväskan och grillpinnarna bars ner till den iordninggjorda grillplatsen. Min gamla mor anslöt och vi fikade, grilade korv och hade det ganska bra i solskenet. Östersjöns svalka kändes dock eftersom de sydostliga vindarna låg på rakt in mot stranden.

Ida har koll på den nytända brasan.
En fin påskdag vid Örstigsnäs.

Så fick det bli denna gång. Annandag påsk bjuder fotbollspremiär och värmedaller över Rosvallas konstgräs som utmaning för att få styrsel på fotbollsbilderna. Men det är ett annat bekymmer som sällan behöver visas i denna blogg... Ha det bäst!

6 kommentarer:

 1. Det ger en helt ny dimension till blomsterfotograferingen när man kan leka med macro. Det är som med insekter ju närmare man kan gå med kameran, desto mer intressanta blir de. ;)
  Din andra blåsippebild blev jag otroligt förtjust i. Så läckert med ljusgenomsläppet så man ser ådringen i foderbladen. Snyggt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så väldigt mycket Charlotta! Igår blev det extra mycket krälande på marken för min del. Och idag har nästan hela dagen gått åt till fotboll (fotografering, redigering och textskrivande) så jag känner mig inte riktigt i fas med vad som hänt i bloggosfären för övrigt. Dagens väder hade antagligen passat bättre för fortsatt macrofotograferande istället för fotbollsbilder :-)

   Radera
 2. Var det du Lasse som låg tryckt mot marken och fotograferade naturens under i ögonhöjd :)

  Vi var visst på samma plats i påskhelgen och ute i samma ärende. Lite smutsig blir man, men vad gör man inte för att komma hem med bilder som åtminstone får kompisarnas att blekna.

  Måste erkänna att dina är strået vassare än mina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den enkla förklaringen är att jag låg plattare mot marken. :-D

   Vi gick genom naturreservatet vid 12 mot Linudden i söndags. Sedan tillbaka till bilen för att ta oss ner till Örstigsnäs. Det var många besökare på båda ställena vilket jag förstår eftersom det är väldigt naturskönt i området.

   Radera
 3. Kan det vara en tallört den där söta med rosa blommor?

  Väldigt fina närbilder - det ringa skärpedjupet kan vara ett problem men är ju även en tillgång när det gäller att skapa en vacker bild. Jag har samma problematik med mitt macro-objektiv.

  SvaraRadera
 4. Ditt tips gav mig anledning att googla lite och nu är jag snarare i tron om att det är Vätteros. Den växte i lövskog, jag lyckas däremot inte hitta svaret på när Vätteros blommar. Tallörten påstås blomma på hösten.

  Macro och användandet av skärpedjupet är utmanande men skoj! Att träffa rätt med skärpan på rätt ställe, vad man nu själv anser vara "rätt ställe", är intressant att kämpa med. Jag har mycket att lära men har roligt på vägen. :-)

  SvaraRadera