lördag 19 april 2014

Långfredagens äggjakt

En tradition i Stigtomta är den äggjakt som anordnas av idrottsföreningen under Långfredagens förmiddag. Den drar i regel till sig många deltagare och åldersspannet är från golv till tak. Inget himlastormande arrangemang men småtrevligt.

Delar av familjen Jansson på väg till Loftet där starten på Äggjakten går.

Vi "skuttade" iväg för att vara på plats straxt efter klockan 10 vid Stigtomta IF:s klubblokal Loftet. Äggjakten pågår mellan 10-12.00 och parallellt med äggletandet har man även café i klubblokalen. Denna Långfredag bjöd på mulet väder som tyvärr övergick i regn när vi var halvvägs genom rundan.

Start och mål är utanför klubblokalen.
Sekretariatet hade det hektiskt när alla ville köpa en talong för att deltaga.

Det är barnen som genomför själva äggjakten. Och den går till så att man får ett papper där man ska fylla i små ovaler efterhand som man upptäcker äggen som är gömda på den runda alla ska gå. Ingen tar alltså med sig påskäggen som finns utlagda (förhoppningsvis.)

Vandringen genom Stigtomta och ut på landet är några kilometer lång.

Vi vuxna får leta bokstäver istället för ägg. De bokstäver som hittas bildar ett ord som det gäller att klura ut. I år var det hela 24 bokstäver som hängde ute i naturen och det gjorde saker och ting ännu svårare än vanligt.

Det var många, många som gick iväg redan klockan 10.00.

De barn som i slutänden lyckas hitta rätt antal ägg och varit bra på att gissa på skiljefrågan kan vinna ett utlottat pris. På samma sätt gäller de vuxna som lyckas lösa bokstavsgåtan och sedan är en fena på skiljefrågan (som i år var att uppskatta längden på ett ihoprullat snöre i en glasburk.) Hur långt är ett snöre?

Barnen letade påskägg som det här...
...eller det här.
Vi vuxna höll utkik efter bokstäver.

Trängseln uppe på Loftet där fika såldes var påtaglig. Jag strosade runt en stund ute vid fotbollsplanen istället. Den tidiga våren gör att gräspremiären kan ske redan nu på annandagen då det är DM-match mellan Stigtomtas division 6-herrar och Eskilstuna City som spelar i division 2.

Stigtomta IP är snart redo att användas.

Vi gick regnblöta hemåt och var ganska nöjda med äggjakten. Tyvärr vann vi inte något pris men ibland är det viktigaste att deltaga, inte att vinna. :-)

Glad Påsk!

2 kommentarer:

  1. Har nog aldrig varit på äggjakt.Kul för barn i alla åldrar tydligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och svårt. Vi brukar alltid missa något ägg (av knappt 40 stycken) och aldrig komma på vilket ord bokstäverna ska bilda. I år var ett undantag då jag kom på ordet men det hjälpte ju inte till någon vinst... :-)

      Radera