fredag 17 maj 2013

Stendörren i vackra maj, del 1

Den 15:e mars, i bister kyla men solsken, var jag senast vid Stendörren (du kan också läsa mer om området på länsstyrelsens sida.) Torsdagens återbesök innebar dramatiska skillnader i vad naturen hade att erbjuda. Om det är någon enskild tid på året jag tycker allra bäst om så är det mitten av maj. Naturen grönskar men det är spirande, nyutsprunget och i tilltagande. Senare på försommaren och under högsommaren är det förvisso grönt och fint men av en annan mer mogen karaktär. Det främsta förevändningen att göra ett återbesök vid Stendörren var att gullvivorna blommar för fullt!

Stendörrens betesmark är full av gullvivor just nu.
Gullviva i närstudie.

På vägen ner mot Naturum såg jag en gärdesgård som var på väg att byggas upp. Hade jag inte tittat på den danske super-bonden på TV för någon kväll sedan hade jag nog inte fattat vad det var. Ekstolpar slås ner i marken och avverkad sly fyller mellanrummet och blir en fiffig avgränsning. Det är tydligen en mycket gammal metod.

Gärdsgård av sly.

Stendörren rustades för fullt under torsdagen inför lördagens 20-årsjubileum av Naturum (kl 11-15) och söndagens familjedag (också mellan klockan 11-15.) Något irriterande var mannen som sprang och städade området med lövblåsen-från-helvetet och förde ett himla oväsen...

Man hade ställt fram några åldriga jordbruksredskap.



De vitkindade gässen hade tagit över en del av området. På lite närmare håll måste jag tillstå att de är väldigt vackra även om det som kommer ut ur bakänden på dem är mindre kul att kryssa fram genom.

Gås-formation.
Låg överflygning.

Utöver de lockande gullvivorna hade jag sett fram emot att fota men framförallt lyssna på fiskmåsarna. Det är något speciellt med skränande fiskmåsar i anslutning till havet. De framkallar inte lika positiva vibbar hos mig när de sitter på ett gärde eller står på soptippen och river...

En av många måsbilder.

Räddningstjänsten var ute med 2 båtar och som jag tolkade det övade de med full dykarutrustning runt Stendörren.

Räddningstjänsten genomförde dykövningar.

Trots sol och värme var det riktigt blåsigt. En ganska hård ostlig vind gjorde att man gärna sökte lä vilket också småfåglarna strävade efter. De få som visade sig var i de flesta fall bofinkar. Men som du kommer att se i del 2 förekom också en och annan svala.

Bofinken såg lite ovårdad ut i fjäderdräkten tack vare blåsten.

Ingen promenad på skärgårdsklippor utan att se de små men ack så fina violerna som växer i bergsskrevorna.

Violer.

Jag avslutar del 1 med en liten, anspråkslös men fin mandelblomma. Dess krämvita färg och vackra blomstängel fullkomligen ropade på mig i närheten av det bord där fikat intogs. Och då var det inget annat att göra än att skruva på macro-objektivet och lägga sig platt på marken för att porträttera den väna lilla blomman.

Mandelblom.

Nu samlar jag mina tankar och laddar för att så småningom skriva del 2 av Stendörrs-besöket den 16/5.

2 kommentarer:

  1. Jag har sett bilder tidigare från Stendörren och det verkar vara en fin plats för fotografer året tunt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stendörren är ett vältrampat område, framförallt på sommaren då många badgäster söker sig till alla klippor, men det ligger ganska avigt till så bil är nästan nödvändigt om man inte vill slita tämligen hårt för att ta sig dit.

      Det finns chans till många olika motiv och denna gång blev det inga landskapsbilder för mig. Jag gillar annars båthusen och de kust-typiska inslagen i miljön.

      Radera