måndag 13 maj 2013

Ut i skogen. Äntligen!

Sedan i onsdags kväll har jag bevittnat och fotat 5 olika fotbollsmatcher. Visserligen väldigt roligt (för mig) men det har också tagit mycket tid att välja ut och redigera bilder efter dessa matcher. Fotbollsplaner i all ära men särskilt mycket naturupplevelser ger de ju inte. Därför var det befriande att denna vardagsmorgon ge sig ut i terrängen norr om Stigtomta. Med mig hade jag cykeln och karta från OK Hällen, det var dags att slutföra Naturpasset och hitta de tre sista kontrollerna.

Motivet känns igen vid det här laget, lupin med vatten i mitten.

Jag började med att ställa cykeln längst upp i området Kisäng. Därefter var det apostlahästarna som tog mig ut i skogen.

Toppen av åkerfräken.
Detalj av åkerfräken.

Kontrollen låg i ganska öppen terräng och på en höjd där berg, mossa och barrskog dominerade. När jag sänkte blicken såg jag att blåbärsriset blommade och nu är det bara att hoppas att humlorna gör sitt jobb den närmaste tiden.

Blåbärsriset blommar i skogarna.

Ormbunkarna rullar ut sina bladverk just nu. Jag har två olika exempel på detta bland dagens bilder. Den första bilden är på en ormbunke som stod i en öppen och ganska torr miljö.

Snart har den håriga rackaren sträckt ut sina tentakler.

Vitsipporna dominerar fortfarande. (Blåsipporna jag fotade för en dryg vecka sedan har däremot blommat ut såg jag i lördags.)

Trolsk vitsippa.

Jag satt upp på cykelskrället och trampade bort från Kisängs-området och vidare norrut. Siktet inställt på gården Djupvik där dagens sista kontroller låg. Jag hamnade i en bäckravin som var allt annat än torr. Lera och väta är ingen superkombo för joggingskor...

För mig obekant växt med härlig gulgrön färgskiftning.
Även dessa strån växte vid bäcken. Fräken av något slag?

Jag slirade runt ett tag och klättrade runt bland fallna träd innan kontrollen var funnen. I kanten av ravinen hittade jag exemplar av riktigt stora ormbunksknyten.
Sista kontrollen låg ytterligare en bit bort och längst den lilla vägen såg jag de söta små harsyreblommorna som jag bara var tvungen att fota!

Harsyrans lilla, lilla blomma är vacker. Tycker jag.
Harsyra.

En synnerligen inspirerande start på dagen. Efter 2,5 timmar hade jag cyklat och gått färdigt. Nu är Naturpasset avklarat och jag sitter och funderar på vad som ska hända härnäst... :-)

Ha en bra dag!

4 kommentarer:

 1. Många macrobilder idag. Stråbilden år lite speciell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stråbilden hade jag helst velat ta i ännu lägre vinkel men eftersom det var i kanten av bäcken utgjordes marken av en ljusbrun och lerig gegga som jag inte ville lägga mig på mage i... ;-)

   Radera
 2. Trevliga bilder.
  Försöker själv fotografera flora och fauna i min närhet, men kan sällan sätta namn på det jag fångar på bild.
  Ja, förutom måsar, vitsippor och ett fåtal andra motiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo, för mig har fåglar tidigare enklast kunnat delas in i 3 kategorier; småfåglar, måsar och svanar. Men med tiden (senaste månaderna) har jag mer eller mindre tvingat mig att ta reda på lite mer om vad det är jag sett och fotat. Google är bra men bara om man har ett hum om vad fågeln kan ha för namn...

   Växter är det lite värre med men även här chansar jag hejvilt på Google/Wikipedia och får bekräftat om jag gissat rätt eller haft helt fel.

   Jag kanske skulle skaffa mig en bok i de olika ämnena...? Och snart börjar insekterna surra... Det blir många böcker. :-)

   Radera