torsdag 16 maj 2013

Silvertärnorna vid Stendörren

Dagen började med sedvanligt lotsande av barn (både mina egna och andras) till skolan. Sedan snabbt hem, in i bilen med mig själv och kameraryggsäcken och iväg via Nyköping för att hämta upp en kompis och sedan iväg till Stendörren. I packningen fanns även en termos med kaffe och fikabröd då hela förmiddagen planerades att tillbringas vid smultronstället några mil längst kusten norr om Nyköping.

Jag har efter rensning av dagens bildmaterial över 150 bilder sparade på hårddisken. Men lugn, alla kommer inte att visas här på bloggen. Jag delar upp de utvalda bilderna i tre inlägg och jag börjar med den bildserie jag är mest nöjd med. I en serie på totalt 70 bilder på ett par silvertärnor har jag valt ut 14 som jag hoppas du finner tilltalande. Att det är just silvertärnan och inte fisktärnan ska enligt min nya fågelbok gå att se bl.a. på den helröda näbben.

Jag och kompisen Tomas sökte oss ut på en av öarna som är åtkomlig via en hängbro. Vid strandlinjen stod en enkel träbänk som utgör plattform för det skådespel vi bjöds på.

Dagens ena huvudrollsinnehavare; matleverantören.
Dagens andra huvudrollsinnehavare, matvraket, landar på bänken.
Silvertärna på bänk.

Vi närmade oss bänken ytterst försiktigt i hopp om att få någon enstaka bild på fågeln innan den skrämd skulle flyga iväg. Men till vår förvåning blev den kvar och vi tog mycket god tid på oss att långsamt närma oss tärnan. Till slut fanns vi på ca 6-7 meter avstånd och var nöjda med det.

Matvraket börjar gasta för fulla muggar.
Skriandet fortsatte...
Spigg nummer 1 överlämnas.
Fisk nummer 1 sväljs ner.
Matleverantören sätter sig på berget och inväntar instruktioner.
Fisk nummer 2 hämtas och lämnas över.
Kontroll innan nästa uppdrag påbörjas.
Fisk nummer 2 blev kvar i gapet utan att sväljas!
Fisk nummer 3 levereras men matvraket är inte redo än.
Nu sväljs fisk nummer 2 och trean är redo att bli överlämnad.
Och slutligen möter spigg nummer 3 sitt öde.

Med stor tur var vi på rätt ställe, hade tålamod att inte skrämma iväg tärnorna när vi kom ner till strandkanten och sedan är det bara att tacka för att fåglarna valde att vara vända in mot land (och inte ut mot havet) när de skötte sin utfodring. Jag har nog aldrig tagit en bildserie tidigare med denna närhet till vilda fåglar så det är bara att tacka tärnorna för att de gav mig en fin födelsedagspresent dagen till ära! :-)

Jag vred på reglagen och filmade en sekvens på 10 sekunder som får avsluta dagens inlägg. (Nej, jag filmar nästan aldrig med min systemkamera vilket nog framgår.) Jag kommer att bjuda övriga bilder från Stendörren de kommande dagarna.


2 kommentarer:

 1. Här har du verkligen lyckats med bilderna. Fint med den klarblå himlen och de svart/vit/röda tärnorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag erkänner utan omsvep att en portion tur var inblandad i tillkomsten av bilderna. Men jag kan väl också erkänna att jag blev nöjd med utfallet och som jag sa till min foto-kompis så betyder närheten till det man fotograferar väldigt mycket för hur bilden ska te sig. Jag konstaterar att det även gäller de fotbollsbilder jag tar, de bästa bilderna är på situationer som inträffar precis framför mig.

   Tärnorna är ytterst tacksamma objekt för fotografering när det gäller färginslag och form (när de flyger.)

   Radera