onsdag 15 maj 2013

Händelserik skrotrunda

Föga anade jag när jag gick hemifrån imorse att det skulle bli en så händelsrik promenad runt Stigtomta-skroten denna morgon.

I sakta mak

Till skillnad från igår då regnet strilade ner, promenaden hölls kort och kameran stannade hemma var det strålande vårväder och den svala morgonluften fick värme av den gassande solen. Jag lämnade skolbarnen och genade över ett gärde. Där på en vajer tillhörande TGOJ-banan satt en liten fågel.

Den nya fågelboken säger mig att detta är en buskskvätta.

Under natten och den tidiga morgonen måste det ha fallit mer regn. Fukten i gräset var påtaglig.

Morgondagg.

Ute på gärdet samlade sig hararna. De hukade emellanåt i den halvhöga vegetationen men sedan jagade de varandra i små ryck. Fyra stycken var det men på bilden ses tre av dem på långt håll.

Hargrop?

På en nysådd åker samlade sig måsarna. Ska inte de vara nära öppet hav? (Eller vid soptippen...) Hur som helst har jag ännu inte sett någon ormgrop denna vår. :P

Måsgrop?

Från Skavsta lyfte ett mindre plan som jag mycket väl känner igen. Det var ett av målflygen som tidigare sköttes av Nyge Aero men som nu sker i Saab Helikopters regi. Målflyg innebär att de flyger med en "banan" bogserad långt efter planen och luftvärn övar prickskytte. För många år sedan träffades av misstag två av målflygplanen inom loppet av endast några veckor och verksamheten omvärderades men bibehölls.

Flygplan för målflyg.

Jag närmade mig skroten men innan jag hunnit dit såg jag en fågel som satt på en gren i ett blommande körsbärsträd. Den rödaktiga tonen i fjäderdräkten och dess placering är en ledtråd men tyvärr är bilden inte så bra och huvudets färger är lite utfrätta och oskarpa men jag drar slutsatsen att det är en rödvingetrast (som är en ganska liten trastfågel.)

Oavsett fågelsort har den en rejäl fångst i näbben.
Körsbärsträden (och andra fruktträd) blommar nu vackert.

Industrilarmet och containerbilarnas skytteltrafik hördes redan inne i samhället när jag började min promenad. Vid skroten rådde febril aktivitet. Idag var dagen då de sammanpressade bilvraken forslades bort.

Containerlastning av "bilbriketter".

Dagens stora begivenhet var att strutsfarmen nu släpt ut avelsdjuren i hägnet närmast grusvägen. Kul för mig men tyvärr är det höga nätet lite i vägen när man ska porträtt-fotografera de enorma fåglarna.

Strutsarna ute på grönbete.
Jo, ser ju extremt inteliigent ut... NOT.
De har vackra ögon med fina ögonfransar i alla fall!
Det är fötterna man ska se upp för! (Och tankarna går till dinosaurier.)

Innan jag hunnit fram till Skillra såg och hörde jag hur en kråka jagade iväg en ormvråk som inkräktade på kråkans domäner. De befann sig på hög höjd och tyvärr lyckades jag inte fånga de extremt närgångna utfallen som kråkan gjorde.

Kråkan har precis dykt förbi ormvråken.

Sista biten av promenaden fick jag sällskap av en herre som jag hälsat på nästan varje morgon de senaste månaderna. Vi pratade om djurlivet runt Stigtomta innan våra vägar skildes och jag var hemma vid ytterdörren.

På återhörande!

2 kommentarer:

  1. En givande fotopromenad måste jag säga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Ibland slumpar det sig så och nästa gång kan man gå samma runda utan att man tycker sig se någonting alls värt att lyfta kameran för... :-)

      Radera